Hlavní obsah

Spojené státy už mají nabito a zacíleno na Severní Koreu, varuje Trump

Washington
Aktualizováno

Spojené státy mají nabito a zamířeno na Severní Koreu. Pokud se bude režim Kim Čong-una chovat nerozumně, udeří. V pátek před tím na Twitteru varoval americký prezident Donald Trump. Pchjongjang a Washington si v posledních dnech vyměňují stále ostřejší slova a korejská krize – hrozící jaderným konfliktem – se neustále prohlubuje.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho tým v Bílém domě

Článek

„Vojenská řešení jsou nyní plně na pořadu dne, nabito a zaměřeno, pro případ, že by Severní Korea jednala nerozumně. Snad Kim Čong-un najde jinou cestu,“ tweetoval šéf Bílého domu. Vyjádřil se tak poté, co jej Severní Korea obvinila z toho, že chce zavléct Korejský poloostrov na pokraj jaderné války.

Zřejmě proto, aby dal svým slovům váhu, přidal Trump další tweet se snímky strategických bombardérů B-1 Lancer na základně na americkém ostrově Guam. Stroje B-1 jsou schopny provést jaderný útok. V tweetu, který původně zveřejnilo pacifické vedení americké armády, stojí, že jsou bombardéry schopny ještě dnes provést svůj úkol, pokud k tomu dostanou rozkaz.

Německá kancléřka Angela Merkelová v reakci na Trumpa prohlásila, že nevidí žádné vojenské řešení sporů kolem Severní Koreje. Eskalace ve vyjadřování politiků je podle ní špatnou odpovědí. Je pro diplomacii.

Dejte na Čínu, nabádá Lavrov

Také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek varoval před následky možného americko-severokorejského konfliktu. Slovní výpady, které spor doprovázejí, jsou podle něj "za hranou". Země, která je "silnější a moudřejší", by podle šéfa ruské diplomacie měla učinit první krok k řešení krize.

Lavrov prohlásil, že Pchjongjang a Washington by se měly připojit k čínskému plánu na zmírnění napětí podporovanému Moskvou. Jeho součástí je zmrazení severokorejských raketových testů a vyhlášení moratoria na velké americko-jihokorejské vojenské manévry. KLDR s plánem souhlasí, USA ho odmítly. [celá zpráva]

KLDR zatím naposledy přilila olej do ohně ve čtvrtek, kdy oznámila, že v řádu dní dokončí plán vyslání svých raket do blízkosti amerického ostrova Guam, který je z pohledu Severní Koreje nejbližším územím USA. Pchjongjang navíc oznámil, že spřádá plány pro útok balistickými střelami přímo na ostrov Guam. [celá zpráva]

Čína se v pátek pokusila zmírnit napětí, když prostřednictvím úvodníku v čínském státním listu Global Times vydala varování na obě strany. Severní Koreu varovala, že pokud zaútočí jako první, nepodpoří ji, ale zůstane neutrální. Američanům naopak Peking vzkázal, že se v případě prvotního útoku ze strany USA za KLDR postaví. [celá zpráva]

Havaj i Guam se chystají na nejhorší

Zda je Severní Korea schopna provést jaderný útok, není jasné. Otázkou je zejména to, do jaké míry jsou její mezikontinentální balistické střely přesné a spolehlivé. Potřebnými jadernými pumami už Severokorejci podle amerických zpravodajců disponují.

Guam i Havajské ostrovy se už proto začaly připravovat na možný jaderný útok.  Úřady občany především informují, jak se v případě hrozící nukleární exploze chovat. Jelikož by v případě odpálení rakety z KLDR zbývalo jen asi patnáct minut, bylo by nejdůležitější najít ideálně betonový úkryt. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám