Hlavní obsah

Čínský státní tisk: Pokud Severní Korea zaútočí první, zůstaňme neutrální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína by měla zůstat neutrální, pokud by Severní Korea vedla jako první útok proti Spojeným státům. Ve svém pátečním úvodníku to píše čínský státní list Global Times. Upozornila na to agentura Reuters, podle níž je komentář varovným vzkazem do Pchjongjangu, který o den dříve potvrdil, že bude mít příští týden konkrétní plán útoku na americký ostrov Guam.

Foto: ČTK/AP

Odpálení severokorejské dalekonosné střely Hwasong-12

Článek

„Čína by měla dát jasně najevo, že pokud Severní Korea jako první odpálí rakety ohrožující americkou půdu, zůstane Čína neutrální,“ píše čínský list, který podle Reuters sice nereprezentuje vládní agendu, ale je v Číně hojně čten.

Peking je klíčovým podporovatelem severokorejského režimu a jeho jednotky ve válce v 50. letech pomohly odvrátit porážku Severu. Global Times v pátek uvedly, že Číňané jsou připraveni vyrazit Severokorejcům na pomoc i tentokrát. „Jestliže Spojené státy a Jižní Korea podniknou útoky a pokusí se svrhnout severokorejský režim a změnit politický vzorec Korejského poloostrova, Čína jim v tom zabrání,“ poznamenává úvodník.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson nedávno ujišťoval, že USA neusilují o změnu režimu v Pchjongjangu. [celá zpráva]

Foto: Erik De Castro, Reuters

Lidé na pláži na Guamu

Americkou vládu zneklidňuje pokrok v severokorejském raketovém programu. Severokorejci, kteří vlastní jadernou bombu, v nedávné době dvakrát otestovali dalekonosnou balistickou raketu a údajně dosáhli miniaturizace hlavice schopné nést jadernou nálož. Prezident USA Donald Trump ve středu prohlásil, že pokud by KLDR zaútočila na americké cíle, potáže se s „ohnivou zlobou“. Severokorejská agentura KCNA jako odpověď na to ve čtvrtek oznámila, že armáda bude mít do poloviny měsíce plán útoku na tichomořský Guam, kde mají Američané vojenskou základnu a kde žije přes 160 000 lidí.

Trump ve čtvrtek reagoval výrokem, že možná jeho předchozí slova měla být tvrdší. Ministr obrany James Mattis však podle BBC uklidňoval prohlášením, že další válka v Koreji by byla katastrofou a diplomatické snahy přinášejí výsledky.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám