Hlavní obsah

Trumpův velvyslanec King chce v Česku rozvíjet Havlův odkaz

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Steve King, jehož prezident Donald Trump nominoval na velvyslance USA v České republice, se v úterý představil výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu, který musí jeho nominaci schválit. ČR ve svém projevu označil za neochvějného amerického spojence v srdci Evropy, který s Američany sdílí stejné kulturní hodnoty. King chce takový vztah obnovený za prezidenta Václava Havla dál rozvíjet.

Steve King. Jeho nominaci na velvyslance USA v ČR musí schválit americký Senát.

Článek

King v úvodní řeči k senátorům, jejíž přepis je k dispozici na stránkách Senátu USA, prohlásil, že je poctěn nominací. Připomněl kořeny Československa v dohodě podepsané na americké půdě v Pittsburghu i odkaz prvního postkomunistického prezidenta Václava Havla, jehož busta zdobí prostory Kongresu a který „po celý život bojoval proti tyranii“.

King označil spojenectví USA s ČR za přirozené, Česká republika je pro něj „nepostradatelný partner v NATO a spojenec“, který Američanům pomáhá v boji proti Islámskému státu a podpořil i sankce proti Rusku kvůli dění na Ukrajině.

Dodal ale také, že se bude zasazovat o to, aby Češi poslechli Trumpa a zvýšili výdaje na obranu.

King připustil, že „hodnoty demokracie a ekonomické svobody“ oživené ve střední Evropě v 90. letech jsou v tomto prostoru stále častěji zpochybňovány a naráží na „skepticismus a pochyby“. King chce z pozice velvyslance ujišťovat, že Spojené státy za těmito hodnotami stojí. Svoboda a svobodný trh podle něj zůstávají receptem pro „nejspravedlivější a nejvíce prosperující společnosti“.

Trumpova exmanželka to vzdala

Prezident Trump potvrdil nominaci Kinga na velvyslance USA v Praze minulý měsíc. Tento post je neobsazený od Trumpova nástupu do Bílého domu letos v únoru. Do té doby ho od září 2014 zastával Andrew Shapiro.

Spekulovalo se, že by jeho nástupcem mohla být Trumpova exmanželka Ivana, která se narodila jako Zelníčková v bývalém Československu. Český prezident Miloš Zeman po nedávném setkání s ní ale prohlásil, že by pro Trumpovou taková práce byla moc náročná.

Kdo je Steve King
Vystudovaný ekonom King, jehož křestní jméno zní Stephen, ale on používá Steve, je dlouholetým členem federálního výboru amerických republikánů. Pochází z Janesvillu, odkud je také předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, server Washington Examiner Kinga popsal jako jeho spojence. King má také podle stejného zdroje blízko k šéfovi Trumpovy prezidentské kanceláře Reinceovi Priebusovi.
King se angažuje za republikány v politice už od 70. let minulého století a je jedním z volitelů za stát Wisconsin v prezidentských volbách. V minulosti však podle serveru The Hill pracoval i v FBI a rovněž zasedal v jednom senátním podvýboru.
Nyní zastává ředitelskou funkci v obchodní škole při univerzitě v Madisonu, kde sám vystudoval. Předtím působil v několika firmách, založil také investiční a realitní společnost King Capital.
S manželkou Karen má tři děti Kristen, Steva a Russe a sedm vnoučat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám