O tom, jak reagovat na odhalení, že se Trumpův nejstarší syn Donald Trump junior během předvolební kampaně v roce 2016 sešel s ruskou advokátkou Nataljou Veselnickou, jednali Trumpovi poradci už během summitu G20.

Dohoda mezi prezidentem a členy jeho týmu zněla podle zdrojů Washington Postu tak, že Trump mladší vydá prohlášení, v němž sdělí pravdu. Smyslem bylo to, aby nemohla být kauza dál rozmazávána. Šéf Bílého domu ale cestou z Německa zničehonic změnil plány, napsal americký deník s odkazem na několik svých zdrojů.

Donald Trump Jr.

FOTO: Richard Drew, ČTK/AP

„Tohle... nebylo nutné. Teď může někdo tvrdit, že právě on (prezident) se pokoušel zveřejnit zavádějící informace,” řekl jeden z Trumpových lidí.

Mělo jít jen o adopce ruských dětí

V písemném prohlášení z 8. července, pod nímž byl podepsán Trump mladší, stálo, že během schůzky s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou byla řeč „primárně o programu adopce ruských dětí“. Z e-mailové komunikace, kterou pod tlakem zveřejnil sám Trump mladší, ale vyplynulo, že minimálně před schůzkou syn pozdějšího prezidenta velmi stál o kompro materiály na Trumpovu demokratickou rivalku Hillary Clintonovou. [celá zpráva]

Možné Trumpovy vazby na Rusko a vliv Moskvy na průběh amerických prezidentských voleb stále prověřuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, FBI a čtyři výbory Kongresu. Trump jakékoliv vazby na Moskvu popírá, tvrdí, že se stal obětí honu na čarodějnice.