Hlavní obsah

Kdybych to věděl, nebyl by ministrem, kritizuje Trump postup Sessionse v ruské kauze

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump lituje, že si vybral jako ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Šéf Bílého domu to prohlásil v rozhovoru pro list The New York Times (NYT). Řekl, že kdyby věděl, že se Sessions vzdá formálního dohledu nad vyšetřováním ruské kauzy, vybral by si na tento vládní post někoho jiného.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Americký prezident Donald Trump po příletu do Hamburku

Článek

„Sessions se nikdy neměl vyloučit (z dohledu nad vyšetřováním – pozn. red.), a když se zamýšlel vyloučit, měl mi to říct, než to místo vzal. Já bych si vybral někoho jiného,“ řekl Trump. Ten byl, jak list NYT připomněl, prvním senátorem, který nynějšího prezidenta během volební kampaně podpořil.

Sessions se kvůli možnému střetu zájmů zřekl jakékoli účasti na vyšetřování možného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Sessionsovy pravomoci tak v této kauze formálně převzal jeho náměstek Rod Rosenstein.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions

„Jeff Sessions vzal to místo, nastoupil a vyloučil se, což je upřímně podle mě k prezidentovi velmi nečestné,” řekl Trump. „Jak můžete místo přijmout a pak se vyloučit? Kdyby se vyloučil ještě předtím, řekl bych: ‚Díky, Jeffe, ale nevyberu si tě.‘ Je to k prezidentovi neobyčejně nečestné, a to je ještě mírné slovo," dodal Trump.

Americký prezident není spokojen ani s náměstkem Rosensteinem, který v minulosti působil jako federální prokurátor v Baltimoru. A právě spojitost s tímto městem prezidenta popudila, když se dozvěděl o Sessionsově zřeknutí. „V Baltimoru je jen velmi málo republikánů, pokud tam vůbec nějací jsou,” řekl Trump.

Sessions kritiku z Trumpovy strany ostře odmítl a odmítl, že by podal demisi: „Mám rád tuto práci, mám rád toto ministerstvo a chystám se v tom pokračovat, dokud to bude vhodné," řekl Sessions na tiskové konferenci věnované boji proti kyberzločinu.

Po jeho boku stáli Rosenstein a také prozatímní ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Andrew McCabe, které Trump v rozhovoru s NYT také kritizoval.

Sessions se kvůli možnému střetu zájmů zřekl jakékoli účasti na vyšetřování možného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb v USA. Sessionsovy pravomoci tak v této kauze formálně převzal jeho náměstek Rod Rosenstein.

Další útok na Comeyho 

Kritikou prezident nešetřil ani na adresu někdejšího ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, kterého Trump v květnu nečekaně odvolal. Trump si myslí, že Comey si chtěl své ředitelské místo zachovat, a proto na něj jako páku použil kompromitující informace o jeho údajných sexuálních eskapádách v moskevském hotelu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

James Comey v americkém senátu

Trump si podle svých slov vzpomíná na setkání s činiteli tajných služeb ve svém mrakodrapu Trump Tower, které se uskutečnilo asi dva týdny před složením prezidentské přísahy. Comey si ho vzal stranou a řekl mu o složce s údajnými kompromitujícími materiály, jejichž autorství se připisuje bývalému agentovi britské rozvědky Christopheru Steeleovi.

V rozhovoru s NYT Trump prohlásil, že si myslí, že Comey mu o složce řekl kvůli tomu, aby jako budoucí prezident věděl, že na něj šéf FBI něco má. Na upřesňující dotaz, zda materiál měl sloužit jako nátlaková páka, odpověděl Trump, že se to domnívá. „Z dnešního pohledu,“ dodal.

Pravdivost tvrzení ve složce Trump opětovně popřel. „Když mi to přinesl, řekl jsem si, že je to brak,” řekl prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám