Hlavní obsah

Nezakročil jste proti ruskému vměšování, opřel se Trump do Obamy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Současný americký prezident Donald Trump se ostře opřel do svého předchůdce Baracka Obamy. Trumpovi vadí, že Obama prý věděl o ruském vměšování do americké předvolební prezidentské kampaně a že nijak nezakročil. Informoval o tom server BBC.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Současný americký prezident Donald Trump (vlevo) se svým předchůdcem Barackem Obamou.

Článek

Podle amerického listu The Washington Post informovala americká tajná služba CIA již v srpnu tehdejšího prezidenta Obamu o přímém zapojení ruského prezidenta Vladimíra Putina do kybernetických útoků, které se snažily ovlivnit volby ve Spojených státech. "Měl proti tomu něco udělat," řekl Trump v rozhovoru pro televizi Fox News, jenž se bude vysílat v neděli večer.

Obama ale údajně nechtěl podle listu tyto poznatky před volbami zveřejnit, aby nenarušil důvěru veřejnosti v americký volební systém. Navíc si tehdy byl jistý, že volby vyhraje demokratka Hillary Clintonová, a Putin tak svého cíle – vítězství Donalda Trumpa – nedosáhne. Obamova vláda pak měsíc po volbách vyhlásila nové hospodářské sankce a vyhostila 35 ruských diplomatů.

Pro Trumpa jsou nejnovější odhalení vítanou příležitostí, jak Obamu zkritizovat. "Obamova vláda věděla dlouho před volbami o ruském vměšování a neudělala nic. Proč?" napsal Trump na svém twitterovém účtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám