Hlavní obsah

Zmodernizovaná americká antiraketa nezasáhla cíl

– Washington

Středeční společný americko-japonský test vylepšené antirakety SM-3 Block IIA na Havaji byl neúspěšný. Raketa minula cíl, přesto jej ani jedna země podle CNN nechtěla označit za neúspěch.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení rakety SM-3

Článek

„Americký úřad pro protiraketovou obranu a japonské ministerstvo obrany provedly vývojový test nové rakety Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA u pobřeží Havaje. Plánovaného zásahu nebylo dosaženo. Cílová raketa středního doletu byla vypuštěna z pacifické raketové střelnice na Havaji v Kauani. Loď USS John Paul Jones (DDG-53) cílovou raketu detekovala a sledovala radarem AN/SPY-1. Loď vypálila řízenou střelu SM-3 Block IIA, ale ta nezasáhla cil,“ uvedl Pentagon v prohlášení.

Nová verze rakety pro námořní protiraketový systém Aegis je určená k likvidaci nepřátelských balistických raket krátkého a středního doletu. Vylepšená verze rakety se poprvé testovala v akci v únoru, tehdy cíl zasáhla. Jednalo se o její třetí let.

Americko-japonská spolupráce

Verze Block IIA je vyvíjena ve spolupráci americké firmy Raytheon a japonské firmy Mitsubishi. Hlavice, které ničí balistickou raketu jen kinetickou energií, má větší průměr a větší manévrovací schopnosti. Větší průměr má i druhý stupeň, který proto nese více paliva. Naváděna je stále radarem AN/SPY-1, který může sledovat sto cílů současně.

SM-3 je určena k likvidaci balistických raket na vrcholu jejich balistické křivky, kdy jsou nejvíce vzdálené od Země. Proto se dá použít i k ničení satelitů na nízké oběžné dráze. Doplňuje systémy THAAD a Patriot PAC-3. Střela THAAD ničí kinetickou energií balistické rakety ve chvíli, kdy se zrovna vrátily do atmosféry. Rakety Patriot je ničí ještě níže před dopadem

Baterie raket THAAD je od letoška dislokována v Jižní Koreji. Je určena především proti severokorejským raketám, proti nimž jsou určené i americké a japonské lodě systému Aegis s raketami SM-3 verzí Block IA a IB, i rakety Patriot PAC 3.

Systém THAAD znepokojuje Čínu, neboť má pocit, že je určen proti jejím raketám, popřípadě k útoku na ni, pokud by se střely vyměnily za jiné. Hlavně se však obává naváděcího radaru, jenž by mohl sloužit ke špionáži. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám