Hlavní obsah

Nevinného Američana pustili z vězení po 24 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Soud očistil po 24 letech ve vězení 43letého Američana Shaurna Thomase, který byl poslán do vězení za vraždu, kterou nespáchal. Na svobodu se dostal, když kancelář filadelfského prokurátora souhlasila s tím, že důkazy nepotvrzují vinu. O případu informovala BBC.

Foto: koláž Novinky

Článek

Thomas, který byl shledán vinným v devatenácti letech celou dobu uváděl, že v době spáchání vraždy byl na slyšení u jiného soudu. Zabít měl portorického obchodníka, který byl zastřelen, když zkoušel inkasovat šek na 25 000 dolarů.

Po propuštění se se před věznicí v pensylvánském Frackville objal se svou snoubenkou i s rodinou. „Cítím se nádherně,“ řekl. „Necítím k nikomu nepřátelství. Život je na to krátký. Právě jsem se posunul vpřed.“

Svůj osud ale okomentoval: „To, co se mi stalo, je tragédie, ale jsem si jistý, že nejsem jediný.“

Na svobodu Thomasovi pomohl bývalý seržant filadelfské policie James Figorski, který pracuje přes osm let pro skupinu Pennsylvania Innocence Project. Vysvětlil proč: „Shaurn se angažoval v desetiletí dlouhém boji, aby prokázal svou nevinu. Připojilo jsme se k němu v tomto boji. Mnohokrát to vypadalo, že nemůžeme nikdy uspět a on zůstane za mřížemi po zbytek svého života.“

Thomas celou dobu říkal, že byl v té době v detenčním centru pro mladé, jenomže o tom chyběly záznamy a porotci nevěřili jeho matce a sestře. Záznam se objevil až nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám