Hlavní obsah

Jdeme správným směrem. Trump pozval Duterteho do Bílého domu

– Washington

Americký prezident Donald Trump pozval do Bílého domu filipínského prezidenta Rodriga Duterteho. V sobotu o tom informovala Trumpova kancelář.

Foto: Ezra Acayan/File Photo, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

Trump si s Durtetem telefonoval, přičemž prohlásil, že jejich země „se teď vydaly velmi pozitivním směrem.“ Americký prezident si podle tiskové zprávy hovor, při němž přišla řeč i na téma severokorejské hrozby, „užil“.

Bílý dům neupřesnil termín návštěvy Duterteho, uvedl však, že se oba prezidenti setkají také na Filipínách, kam Trump zavítá v listopadu na summit se Sdružením zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Chválil ho už v průběhu kampaně

Trump chválil Duterteho už během kampaně za jeho tvrdý postoj. Duterte ve své zemi vyhlásil kampaň za očištění od drog, pod jejímž pláštěm policie zabila desetitisíce lidí. Lidskoprávní organizace upozorňují na to, že lidé jsou svévolně unášeni a vražděni. Objevily se přitom nařčení, že Duterte sám nechával v minulosti likvidovat své politické odpůrce a sám kromě jiného prohlásil, že někoho shodil z vrtulníku.

Pozvání do Washingtonu od Trumpa značí viditelný obrat v americké zahraniční politice. Duterte totiž předchozího prezidenta USA Baracka Obamu nazval zku...synem, pohrozil větším příklonem k Číně, kde uzavřel řadu obchodních dohod, a Rusku, na jehož adresu řekl, že by stál o jeho dodávky zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám