Hlavní obsah

Trumpova zeď má být impozantní a nádherná. Bílý dům čeká na návrhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Trumpova administrativa zveřejnila technické náležitosti, které by měla splňovat chystaná „velkolepá“ zeď na hranicích s Mexikem. Bariéra by měla být impozantní svou výškou nejméně pěti, ideálně devíti metrů, hezká na pohled a měla by být chráněná před šplháním či podkopáním. Rozpočet by se měl vejít do 2,6 miliardy USD (65,5 miliardy korun).

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Na části hranice USA s Mexikem je již nyní plot.

Článek

„Zeď by měla zahrnovat prvky bránící použití běžného i sofistikovanějšího horolezeckého vybavení,“ cituje deník The New York Times z výzvy Trumpovy administrativy. „Svou výškou by měla být impozantní” a neměla by být příliš ”tvrdá pro oko”, napsal dále list.

Bílý dům navíc žádá, aby stavitelé znemožnili podkopání zdi drogovými kartely. Jako materiál Trumpovi lidé zvažují například zpevněný beton.

Stavební firmy mají nyní přijít s návrhy. Pokud jde o estetický vzhled, musí být zeď příjemná alespoň na americké straně. Na co budou koukat Mexičané? To je americké administrativě jedno.

„Severní strana zdi by měla být pohledná barvou a ochranné prvky, například zábrany proti šplhání, by měly ladit s okolním prostředím,“ píše se dále ve výzvě.

Nezůstane ale jen u zdi. Bílý dům hodlá najmout a vycvičit 500 nových pohraničníků a 1000 členů celní a imigrační správy. To vyjde na 314 miliónů dolarů, tedy 7,9 miliardy korun. Další v přepočtu 1,5 miliardy korun spolkne vybudování nových detenčních center pro zadržené migranty.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump má svou zeď, je ale v Hamburku

V populárním světě miniatur v německém Hamburku se inspirovali plánem amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit zeď na hranici s Mexikem a u svého modelu...

Výběr článků

Načítám