Hlavní obsah

V USA ženy protestovaly proti Trumpovi, větší akce proběhly v Latinské Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Buenos Aires

Protesty v rámci Mezinárodního dne žen zasáhly ve středu Spojené státy. Demonstrantky požadovaly nejen větší práva pro ženy, ale stavěly se také proti politice amerického prezidenta Donalda Trumpa. Několik demonstrantů bylo zatčeno. Masovější byly manifestace v Latinské Americe.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod za práva žen a protesty proti Trumpovi v Los AngelesVideo: Reuters

 
Článek

V USA se protesty konaly v rámci akce Den bez žen, který měl ukázat, jak významnou roli ženy ve společnosti hrají, reprezentují 47 procent pracovní síly. V některých školách ve Virgínii, Marylandu a Severní Karolíně měly děti volno, protože učitelky demonstrovaly.

V newyorském Central Parku se sešlo několik tisíc žen. Sedmatřicetiletá učitelka Debra Sandsová řekla, že ji k účasti přiměli její žáci. I ona protestovala proti politice prezidenta: „Poslední volby mě dovedly k uvědomění, že hlasovat v listopadu nestačí.“

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Ženy demonstrující v New Yorku

Na Manhattanu bylo zadrženo 13 lidí, policie neuvedla proč.

V San Francisku, kde se akce účastnilo na 1500 žen, sedmatřicetiletá Christine Busseniusová řekla, že ona i její kolegyně v Grey Advertising přesvědčily vedení, aby na MDŽ dostaly volno.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Demonstrující Argentinky

Ve Washingtonu se demonstrace konala před ministerstvem práce. Asi tisíc žen protestovalo před radnicí v Los Angeles, hlavně se jim nelíbil nový návrh zdravotního pojištění a to, že vláda chce přestat financovat organizaci Planned Parenthood kvůli tomu, že v rámci své činnosti také platí potraty.

Foto: Juan Karita, ČTK/AP

Ženy protestují v Bolívii.

Větší ale byly protesty žen v Jižní Americe, desetitisíce se jich sešly v Buenos Aires.

Foto: Paul Byrne, ČTK/AP

Protest žen v Buenos Aires

V bolivijském La Pazu jich tisíce demonstrovaly za svá práva a proti machismu, který podle nich reprezentují bolivijský prezident Evo Morales a Donald Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám