Hlavní obsah

Obama mě odposlouchával, tvrdí Trump. Je to lež, ohradil se exprezident

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v sobotu obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že ho nechal odposlouchávat. Trump to napsal na sociální síti Twitter. Obamův mluvčí to důrazně popřel.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump se svým předchůdcem Barackem Obamou

Článek

„Strašné! Právě jsem zjistil, že Obama dal “napíchnout“ můj Trump Tower těsně před mým vítězstvím,“ napsal Trump a dodal: „Nic se nenašlo.“

Trump nepřipojil podrobnosti, jen uvedl, že s odposlechy jeho mrakodrapu v New Yorku, kde má byt, se mělo začít v říjnu, tedy zhruba měsíc před volbami.

„To je McCarthismus!“ srovnal Trump záležitost se stíháním příznivců levice a komunismu v Americe 50. let. V dalším tweetu připsal, že to je aféra srovnatelná s Nixonovou Watergate, tedy odposloucháváním ústředí demokratů v 70. letech.

Obamův mluvčí Kevin Lewis nařčení důrazně odmítl. „Je to prostě lež. Ani Obama ani žádný zástupce Bílého domu nikdy nenařídil sledování jakéhokoliv amerického občana,” uvedl.

Podle Trumpa je aféra novou Watergate a Obama je padouch.

Pohrozil stíháním

Trump současně pohrozil, že by mohl dát Obamu stíhat: „Vsadím se, že dobrý právník by z toho měl skvělý případ.“ Obamu označil za nechutného muže a padoucha.

O Trumpovi jeho demokratičtí odpůrci už před volbami tvrdili, že má podporu z Ruska. Útoky proti němu v tomto ohledu neutichají, naopak. Tento týden se objevily další zprávy o schůzkách lidí z jeho okolí s ruskými zástupci. Kromě jiného vyšlo najevo, že se s ruským velvyslancem scházel nynější ministr vnitra Jeff Sessions, přičemž při slyšení v Senátu, který měl potvrdit jeho nominaci na ministra, to zatajil. List New York Times v souvislosti s Trumpovým okolím a Rusy uvedl, že Obamova administrativa v posledních dnech svého mandátu cíleně šířila informace získané kromě jiného od spřátelených rozvědek v Evropě, aby se po nástupu Trumpa stopy nedaly jenom tak smazat.

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám