Hlavní obsah

Trumpovi lidé pod palbou kvůli stykům s Rusy: s velvyslancem mluvil další poradce i zeť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Za oceánem neutichají spory ohledně šíře kontaktů zástupců administrativy Donalda Trumpa s ruskými představiteli v době před volbami i po nich. Poté, co vyšlo najevo, že s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem před volbami jednal nynější ministr spravedlnosti Jeff Sessions, uvedl deník USA Today, že s Kisljakem mluvil i Trumpův zeť a poradce Jared Kushner, ovšem až po zvolení Trumpa prezidentem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem

Článek

Zdroje z Bílého domu uvedly, že se schůzka uskutečnila v prosinci a měla zdvořilostní charakter. Byl na ní přítomen i bezpečnostní poradce Michael Flynn, jehož už mezitím prezident odvolal, protože tajil předchozí, zřejmě nezákonné kontakty s Rusy. Jared Kushner je manžel Trumpovy dcery Ivanky.

Bílý dům o setkání informoval pár hodin poté, co ministr spravedlnosti Jeff Sessions oznámil, že nebude dohlížet na vyšetřování FBI týkající se možných snah ruských hackerů o ovlivnění prezidentských voleb. Vyšlo totiž najevo, že Sessions před volbami dvakrát s ruským velvyslancem také mluvil, přičemž jednou se s ním sešel sám. Při slyšení v Senátu, který potvrzoval jeho ministerskou nominaci, to ale uvedl.

Sessions přiznal, že to byla chyba, současně však tvrdí, že senátorům pod přísahou nelhal, když odpověděl, že s ruskou stranou samotné volby neprobíral. [celá zpráva]

Trump označil zprávy o jednáních svých lidí s Rusy za hon na čarodějnice. Debata ale neutichá, naopak. V pátek televize NBC informovala o tom, že s ruským velvyslancem jednal i Trumpův zahraničněpolitický poradce Carter Page, a to na loňském sjezdu republikánů, kde byl Trump oficiálně nominován do listopadových voleb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám