Hlavní obsah

Vandalové zpustošili židovský hřbitov ve Filadelfii, povalili 500 náhrobků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vandalové ve Filadelfii zpustošili tamní židovský hřbitov. Povalili a někdy i rozbili více než 500 náhrobků, z nichž některé jsou přes sto let staré. Uvedla to agentura AP. Před týdnem se terčem stal židovský hřbitov v St. Louis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vandalové zpustošili židovský hřbitov ve Filadelfii, povalili 500 náhrobkůVideo: Reuters

 
Článek

„To, že se něco takového stane, je deprimující,“ řekl Aaron Mallin, který řádění vandalů zjistil jako první, když se v neděli vydal k hrobu svého otce.

Podle místního rabína však byly na hřbitově Mount Carmel v severovýchodní části města poškozeny také hroby někdejších kvakerů a muslimů. „Jakkoli nám to láme srdce, nechceme být považováni za pronásledované. Stojíme při sobě a v tom je naše síla,“ dodal.

Policie případ vyšetřuje jako poškození majetku. Nezisková organizace Liga proti hanobení vypsala odměnu 10 tisíc dolarů (čtvrt miliónu korun) za informace vedoucí k pachatelům.

Na opravy přispěli i muslimové

Stejný případ se stal před týdnem v St. Louis, kde vandalové poničili více než sto náhrobků. Do snahy o nápravu se zapojili i místní muslimové. [celá zpráva]

Incident měl i politickou dohru, když Hillary Clintonová vyzvala prezidenta Donalda Trumpa, aby odsoudil množící se útoky na židy (židovské organizace od začátku roku také opakovaně obdržely výhrůžky bombovým útokem). Trump následně tyto hrozné činy odsoudil, kritici ale poukázali na to, že se Trump vyvaroval slova antisemitský a na zpustošený hřbitov v St. Louis vyslal viceprezidenta Mikea Pence.

Reklama

Výběr článků

Načítám