Hlavní obsah

Američtí muslimové se složili na opravu židovského hřbitova poničeného vandaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí muslimové pomohli shromáždit desítky tisíc dolarů na opravu židovského hřbitova na předměstí St. Louis ve státě Missouri. Více než 170 náhrobků na hřbitově, který na tomto místě stojí více než sto let, poničili o uplynulém víkendu vandalové.

Foto: Tom Gannam, Reuters

Židovský hřbitov v St. Louis v Missouri po útoku vandalů.

Článek

„Američtí muslimové jsou solidární s americkou židovskou komunitou a odsuzují toto hrozné znesvěcení,” uvedli dva mladí muslimští aktivisté, kteří sbírku zahájili. Původně počítali s tím, že se jim podaří dát dohromady asi 20 000 dolarů (zhruba půl miliónu korun). Mezitím se ale do sbírky zapojily tři tisícovky lidí, kteří darovali přes 91 000 dolarů (asi 2,3 miliónu Kč), poznamenala agentura Reuters. Správa hřbitova se zdržela vyjádření.

Foto: Tom Gannam, Reuters

Židovský hřbitov Chesed šel emet (heb. Opravdová laskavost) v St. Louis v Missouri po útoku vandalů.

Hřbitov ve středu navštívil viceprezident Mike Pence, aby zde zdůraznil, že v USA není místo pro nenávist, násilí, antisemitismus a předsudky. Nicméně některé židovské skupiny považují vandalismus a výhrůžky bombovými útoky na svou adresu za čerstvý důkaz, že zvolení Donalda Trumpa prezidentem povzbudilo antisemitské skupiny. Trumpovu kampaň podporovali bílí nacionalisté a pravičáci, byť sám politik se od nich distancoval.

Foto: Tom Gannam, Reuters

Dobrovolníci sbírají povalené náhrobky na židovském hřbitově v St. Louis v Missouri po útoku vandalů

Sbírku zahájili liberální politická aktivistka Linda Sarsourová, která patřila k organizátorkám pochodu žen proti Trumpovi a která je známá také jako kritička izraelské politiky vůči Palestincům, a Tarek El-Messidi, jenž je ředitelem nevládní organizace Celebrate Mercy, věnující se šíření osvěty o proroku Mohamedovi.

Iniciativu podpořila britská spisovatelka J. K. Rowlingová, proslavená knihami o mladém čaroději Harrym Potterovi. „To je tak nádherná věc,” poznamenala na Twitteru s odkazem na sbírku. Vzápětí začalo peněz rychle přibývat, napsala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám