Hlavní obsah

Trump úřaduje: Zakáže migraci z Blízkého východu a začne stavět zeď

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se v těchto dnech chystá podepsat několik dekretů týkajících se migrace a mimo jiné dočasně zakázat přijímaní přistěhovalců ze Sýrie a dalších blízkovýchodních zemí. Na řadu by měla přijít také slibovaná zeď s Mexikem. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na několik zdrojů obeznámených s tématem.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

"Zítra (ve středu) je v plánu velký den pro národní bezpečnost. Kromě mnoha jiných věcí postavíme zeď!" uvedl v úterý Trump na Twitteru v narážce na zmíněné výnosy, které mají mimo jiné dát zelenou stavbě zdi mezi USA a Mexikem, kterou Trump přislíbil během předvolební kampaně.

Postavíme zeď, zavelel Trump.

Trumpovy výnosy by také podle Reuters měly zakázat přijímání uprchlíků ze zemí vyhodnocených americkými úřady jako rizikové až do doby, než bude zpřísněn proces prověřování občanů těchto států. Vedle Sýrie je na seznamu Irák, Írán, Jemen, Libye, Somálsko a Súdán.

Nedostanou ani vízum

Podle informací deníku The Daily Mail se americký prezident Donald Trump pravděpodobně chystá vydat pokyn ministerstvu zahraničí, aby lidem z výše zmíněných zemí zcela přestalo vydávat víza ke vstupu do Spojených států.

Výjimku při udělování víz i azylů dostanou křesťané prchající před útiskem z převážně muslimských zemí.

Kromě omezení migrace, chystá šéf Bílého domu také sankce vůči městům, které se budou odmítat podřídit a nebudou perzekvovat nelegální přistěhovalce. 

Stop stav nejméně na čtyři měsíce

Agentura AP s odvoláním na své zdroje uvedla, že Trump detaily plánu stále zvažuje a v současnosti počítá s nejméně čtyřměsíčním zákazem přijímání jakýchkoli uprchlíků.

Během předvolební kampaně používal Trump ostrá vyjádření na adresu obyvatel muslimských zemí včetně příslibu zákazu vstupu všech muslimů na americké území, který později zmírnil.

Podle zdrojů Reuters by mohl instruovat ministerstvo zahraničí, aby nevydávalo víza obyvatelům zmíněných zemí či celnímu a pohraničnímu úřadu, aby nevpouštěl do země majitele již vydaných víz.

Ministerstvo zahraničí, do jehož čela bude Senát schvalovat Trumpova nominanta Rexe Tillersona, se podle prezidentova mluvčího chystá začít pracovat na zpřísnění prověrek migrantů ihned po nástupu nového ministra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám