Hlavní obsah

Rusko mě neplatí vodkou ani penězi, jsem jen agentem Česka, řekl Zeman americkému deníku

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Washington

Americký deník The Washington Post si pokládá otázku, kdo je český prezident Miloš Zeman a proč ho Donald Trump po svém zvolení pozval do Bílého domu. A vzápětí si odpovídá: je to proruský, protimuslimský evropský lídr, který nenávidí politickou korektnost. Svým čtenářům Washington Post zprostředkoval i krátký rozhovor. Reportér se Zemana ptal mimo jiné na jeho náklonnost k Rusku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„To je standardní rétorika mých politických oponentů. Víte, proč jsem proti (protiruským) sankcím? Protože představují lose-lose strategii (tratí obě strany – pozn. red). Protože jsem proti sankcím, chápou mě jako proruského,“ vysvětloval Zeman.

Na dotaz, zda tedy proruský není, český prezident odpověděl, že ne. „Neplatí mě Rusové. Ani vodkou, ani penězi. Říkají, že jsem placen Rusy, ale ve skutečnosti jsem jen agentem Česka, České republiky,“ řekl.

Nemám rád novináře

Reportér Washington Postu se Zemana, s nímž mluvil na Pražském hradě, ptal také na loňskou zprávu BIS, podle níž se ruské tajné služby snaží infiltrovat česká média s cílem šířit svou propagandu a dezinformace.

Nemám rád novináře, protože chápou svůj názor jako něco převyšujícího názory zbytku populace.
Prezident Miloš Zeman

„Pokud máte nějaké názory, chcete je veřejně formulovat. Například Rusové mají nějaký pohled na věc. To nejsou dezinformace, to není propaganda. Vezměte si například politické strany. Vyměňují si argumenty, politické slogany. Chápu to jako normální situaci, protože věřím ve zdravý rozum občanů v České republice i Americe,“ řekl Zeman a rozmluvil se o novinářích.

„Nemám rád novináře, protože chápou svůj názor jako něco převyšujícího názory zbytku populace, možná 99 procent. Takže pokud mají nějaký názor, nechť nás s ním nechají polemizovat. Pokud ale dávají najevo svou nadřazenost, je to chyba. Proto nemám rád novináře.”

Anketa

Považujete prezidenta Miloše Zemana za proruského?
Ano
45,6 %
Ne
54,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8313 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám