Hlavní obsah

Kerry obhajoval rezoluci proti Izraeli, Trump slíbil obrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministr zahraničí USA John Kerry ve středu obhajoval rezoluci Rady bezpečnosti OSN vyzývající Izrael, aby zastavil výstavbu na okupovaných palestinských územích. Rezoluce prošla díky americké vládě. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to kritizoval, stejně jako nastávající americký prezident Donald Trump. Ten Izraeli vzkázal, ať vydrží, dokud se neujme úřadu.

Foto: ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

Kerry uvedl, že konflikt mezi Izraelem a Palestinci má jediné, řešení, a to dvoustátní, což předpokládá vznik samostatného palestinského státu. Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy je stejně jako drtivá většina mezinárodního společenství přesvědčena, že by se měl Izrael z území okupovaných od války v roce 1967 stáhnout.

„To je to, co obhajujeme: budoucnost Izraele jako židovského a demokratického státu žijícího v míru a bezpečí po boku svých sousedů,“ řekl Kerry a varoval, že Izrael nedodržuje dřívější závazky a ohrožuje mírový proces.

Izrael však kritice navzdory své osady ve východním Jeruzalémě i na Západním břehu Jordánu vytrvale rozšiřuje. Kritická rezoluce prošla v Radě bezpečnosti OSN díky tomu, že se Washington vzdal práva veta. Bylo to poprvé od roku 1979, kdy svého blízkovýchodního spojence nepodpořil.

Obamova vláda si tím vysloužila kritiku Izraele i nastupujícího prezidenta Trumpa. Předseda izraelské vlády Netanjahu prohlásil, že Washington prokázal nepochopení izraelsko-palestinského konfliktu, který tkví v odporu Palestinců vůči židovskému státu v jakékoliv podobě a hranicích. Trump však Izraeli vzkázal, ať „zůstane silný“ a počká si pár týdnů na jeho inauguraci.

Rezoluce je podle Trumpa vůči Izraeli „přezíravá a neuctivá“. Začátek amerického obratu od Izraele spatřuje Trump „v té hrozné dohodě s Íránem“ o omezení íránského jaderného programu.

Trump předložení rezoluce v OSN minulý týden napoprvé odvrátil telefonátem do Egypta, nakonec však jejímu přijetí nezabránil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám