Hlavní obsah

Obama chtěl v OSN nechat projít protiizraelskou rezoluci, ale pak zvedl Trump telefon

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump sice bude uveden do prezidentského úřadu až v lednu, přesto už aktivně ovlivňuje politiku USA včetně té zahraniční. V pátek zabránil rezoluci Rady bezpečnosti OSN odsuzující Izrael kvůli židovským osadám na okupovaných územích. Vláda Baracka Obamy ji chtěla nechat projít, pak ale Trump zvedl telefon.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Barack Obama a Donald Trump

Článek

Návrh rezoluce vypracovaný Káhirou vyzýval k zastavení další výstavby osad ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu. Rezoluce odsuzující Izrael za porušení mezinárodního práva by v Radě bezpečnosti prošla, protože se americký prezident Barack Obama rozhodl, že USA nebudou hlasovat.

S tím se Izrael nesmířil a jeho zástupci se obrátili na Trumpa s žádostí, aby zasáhl. Ten pak zatelefonoval egyptskému prezidentovi Abdalu Fattáhovi Sísímu, načež Egypt rezoluci z jednání stáhl. Stanici BBC to řekl nejmenovaný americký zástupce.

Spojené státy jsou spojencem Izraele a protiizraelské rezoluce vytrvale odvracejí svým vetem, jímž jako stálý člen disponují. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek na Washington apeloval, aby tak učinil i tentokrát. Obamova vláda však dává dlouhodobě najevo svoji nespokojenost s rozšiřováním židovských osad na palestinských územích a není tajemstvím, že Obama s Netanjahuem vůbec nevychází.

Izraelský zástupce po stažení egyptské rezoluce z jednání Rady bezpečnosti řekl agentuře Reuters, že Jeruzalém Obamovu vládu varoval před tím, že se v krajním případě obrátí na Trumpa.

Návrh rezoluce se přesto zřejmě na Radě bezpečnosti objeví zase. Záměr předložit jej k hlasování oznámily hned čtyři další státy, které jsou nestálými členy rady.

Spojené státy kromě jiného poskytují Egyptu milióny dolarů na armádu.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Foto: Reuters

Givat Te´ev

Foto: OSN, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám