Hlavní obsah

První afghánská pilotka říká, že chce azyl v USA

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapitánka Nilufar Rahmaniová (25), první afghánská armádní pilotka, žádá o azyl v USA. Tvrdí, že by byl její život ohrožen, pokud by se vrátila do vlasti.

Foto: Právo

První afghánská armádní pilotka Nilufar Rahmaniová

Článek

„Ráda bych létala pro svou zemi – to jsem vždy chtěla dělat. Obávám se ale o svůj život,“ řekla americkému listu The Wall Street Journal. V úterý však server Spiegel Online napsal s odvoláním na afghánskou televizi ToloTV a ministerstvo národní obrany, že její rozhovor byl „špatně interpretován“, že je nadále rozhodnuta sloužit své zemi a že se ­omlouvá svým kolegům. Její advokátka agentuře DPA zase řekla, že Nilufar „definitivně požádala o azyl“.

V USA pobývá od loňska, kdy tam přijela na kurz létání s dopravním letadlem Lockheed C-130 Hercules. Výcvik skončil minulý čtvrtek. Přes odpor rodičů se Rahmaniová zúčastnila už před třemi lety leteckého výcviku v USA. Vytrvala navzdory výhrůžkám zabitím, které dostávala během výcviku i po něm. Nyní se však prý situace v Afghánistánu zhoršila a ona nemá jinou možnost než žádat o azyl, píšou americká média.

Musí se prý skrývat nejen před tálibánci, ale také před pomstychtivými příbuznými, kteří její pilotní dráhu považují za zneuctění celé rodiny. Kvůli nim i v USA třikrát změnila své bydliště. Stěžovala si také na své nadřízené, kteří ji údajně nijak nepodpořili a dávali jí najevo, že by jako pilotka měla raději skončit. Pokud azyl v USA dostane, chce létat pro americké vzdušné síly nebo jako komerční pilotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám