Hlavní obsah

Zemětřesení na jihu Chile si vyžádalo jen menší škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile
Aktualizováno

Jih Chile v neděli postihlo zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy škály, podle místních úřadů při něm nebyl nikdo zraněn. Otřesy, jejichž epicentrum bylo v Pacifiku u ostrova Chiloé, ale způsobily menší materiální škody. Americká služba USGS krátce po zemětřesení vydala varování před vlnami tsunami, které posléze odvolala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Průmyslová kamera v obchodě v Chile zachytila zemětřesení Video: Reuters

 
Článek

Podle USGC bylo epicentrum otřesů v Pacifiku asi 40kilometrů jihozápadně od přístavního města Quellón na ostrově Chiloé, což je asi 1300 kilometrů jižně od metropole Santiaga.

Úřady vydaly varování před tsunami a vyzvaly obyvatele oblasti, aby opustili pláže a pobřežní zóny. V postiženém regionu Los Lagos se podle místních úřadů evakuovalo asi 5000 lidí.

Podle fotografií ze sociálních sítí otřesy poničily silnice a několik domů na ostrově Chiloé, který byl nejblíž epicentru. Asi 21 000 domácností v postižené oblasti zůstalo bez elektřiny. Podle místních úřadů nebyl nikdo zraněn.

Foto: Stringer, Reuters

Poškozená silnice v Tarahuinu na jihochilském ostrově Chiloe po nedělním zemětřesení

Otřesy byly podle svědků citovaných agenturou Reuters cítit i v sousední Argentině v oblasti města Bariloche na jihozápadě země, tam ale zemětřesení nezpůsobilo žádné škody.

Chile velmi často postihují zemětřesení. U jeho jižního pobřeží je takzvaný trojný bod (styk tří tektonických desek), v němž dochází k podsouvání oceánského hřbetu pod jihoamerickou desku.

Poslední velké zemětřesení, které si vyžádalo přes 520 obětí, postihlo zemi v únoru 2010 a mělo sílo 8,8 stupně Richterovy škály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám