Hlavní obsah

Ještě to nekončí. Souboj Trump vs. Clintonová se má přepočítávat

– Washington
Novinky, rei

Zisk více voličských hlasů a těsné výsledky v rozhodujících státech, které rozhodly o volitelích a vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA, nedají spát jeho odpůrcům. Americká média od středy píší o tom, že podporovatelé vyzývají poraženou Hillary Clintonovou, aby dala přezkoumat sčítání ve Wisconsinu, Michiganu a Pensylvánii. Rukavice za ni zvedá členka zelených Jill Steinová, která rovněž kandidovala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek americké volby prezidenta

Článek

Steinová sice neměla proti Trumpovi a Clintonové šanci, přesto například na Floridě získala dost hlasů na to, aby se Clintonová posunula před Trumpa, kdyby tyto hlasy získala. [celá zpráva]

Kandidátce za Stranu zelených ale o Floridu nejde. Ve čtvrtek oznámila, že se jí podařilo shromáždit 2,6 miliónu dolarů, které chce vynaložit na přepočítání hlasů ve Wisconsinu. Také zde těsně vyhrál Trump nad Clintonovou, čímž podle pravidla vítěz bere vše získal všech deset volitelů, kteří v prosinci formálně volbu prezidenta potvrzují.

Steinová uvedla, že je namístě přezkoumat, jestli systém elektronické volby nenarušili piráti: „Po rozdělujícím a bolestném prezidentském klání údajné vlámání se hackerů do voličských a stranických databází a e-mailových účtů jednotlivců vyvolává v mnoha Američanech otázky, zda jsou výsledky voleb spolehlivé. Tyto obavy musí být prošetřeny před tím, než bude prezidentská volba potvrzena (Radou volitelů). Zasloužíme si věrohodné volby.”

Peníze chce sehnat i na přepočítávání v Michiganu a Pensylvánii.

Podestovy e-maily a hackeři

Předvolební kampaň v USA poznamenala podezření, že se do počítačových sítí Demokratické strany vlámali hackeři. Demokraté nahlas mluvili o ruském vměšování. [celá zpráva]

Clintonové významně ublížily zejména interní e-maily šéfa její kampaně Johna Podesty, které unikly a průběžně je zveřejňoval server WikiLeaks. Trump a jeho okolí na ně přirozeně zhusta poukazovali.

Nedůvěra v elektronické hlasy

Ačkoliv nebyly ještě dopočítány všechny odevzdané hlasy, vítězem byl vyhlášen Trump, ačkoliv Clintonová má na svém kontě o téměř dva milióny hlasů více. Není to poprvé, kdy kandidát s vyšším počtem hlasů prohrál, v dějinách USA se to stalo už popáté, a Clintonová také prohru uznala.

Jak ale ve středu napsal deník The New York Times, její příznivci na ni naléhají, aby využila zákonné možnosti a nechala ručně přepočítat právě hlasy ve Wisconsinu, Michiganu a Pensylvánii, kde vzešla jako poražená jen velmi těsně, ale prohrála tím celý souboj.

Podle listu se někteří odvolávají na podezřelé okolnosti, za nichž v některých místech s více elektronickými hlasy vyhrál výrazněji Trump, zatímco jinde to byla Clintonová. Zastánci demokratické kandidátky nicméně uznávají, že nemají konkrétní důkazy a připouštějí, že na výsledku se nemusí vůbec nic změnit.

Clintonová se k věci nevyjádřila, nicméně termín pro podání odvolání ve Wisconsinu uplyne v pátek, termíny pro odvolání v dalších dvou zmíněných státech pak doběhnou příští týden. Steinová tak nyní jedná především za Clintonovou.

Foto: David Ryneš, Novinky

Michigan - průběžný výsledek

Foto: David Ryneš, Novinky

Wisconsin - průběžný výsledek

Foto: David Ryneš, Novinky

Pensylvánie - průběžný výsledek

Související témata:

Foto: Aaron Josefczyk, Reuters

Voliči v Ohiu

Foto: Charles Mostoller, Reuters

Delegát na sjezdu demokratů s transparentem Bernieho Sanderse.

Foto: Jonathan Drew, ČTK/AP

Vyhořelá kancelář republikánů v Hillsborough

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Mount Rushmore s vytesanými potréty amerických prezidentů

Reklama

Související články

Clintonová prý ze své porážky viní šéfa FBI

Poražená demokratická kandidátka Hillary Clintonová přičetla řediteli Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) svou porážku v úterních prezidentských volbách....

Výběr článků

Načítám