Hlavní obsah

Trumpovým bezpečnostním poradcem by se měl stát bývalý generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Budoucí americký prezident Donald Trump nabídl v noci na pátek místo poradce národní bezpečnosti ve svém prezidentském týmu penzionovanému generálporučíkovi Michaelu Flynnovi. Ten je mimo jiné zastáncem bližších vztahů s Ruskem a tvrdšího postupu USA vůči teroristické organizaci Islámský stát (IS). Flynn se zatím nevyjádřil, zda funkci přijme.

Foto: Mike Segar, Reuters

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

„Když vás prezident USA požádá, abyste sloužili vlasti, je jen jedna možná odpověď,” citovala agentura Reuters anonymní zdroj blízký Trumpově týmu.

Bývalý šéf vojenské rozvědky DIA Flynn, jemuž bude příští měsíc osmapadesát let, byl blízkým poradcem Trumpa v předvolební kampani. V minulosti proslul jako břitký kritik Obamovy administrativy. Flynn byl penzionován v roce 2014. O zapojení Flynna se spekulovalo už dřív, post ministra obrany ale obsadit nemůže, protože neuplynul dostatečný čas od jeho penzionování.

V rámci příprav na sestavení své administrativy Trump ve čtvrtek jednal i s někdejším ministrem zahraničí a nositelem Nobelovy ceny za mír Henrym Kissingerem.

Hledání ministra zahraničí

Budoucí americký prezident se ve čtvrtek setkal i s guvernérkou Jižní Karolíny Nikki Haleyovou, o níž se spekuluje jako o možné ministryni zahraničí. Tato čtyřiačtyřicetiletá dcera indických imigrantů byla kritičkou Trumpa v jeho předvolební kampani, nakonec ale hlasovala pro něj.

Haleyová, která je podle BBC považována za vycházející hvězdu republikánů, se v minulosti veřejně vyslovila proti ubytovávání syrských uprchlíků v Jižní Karolíně. Je také kritičkou Obamovy reformy zdravotního pojištění.

Právě u ministerstva zahraničí je zatím nejméně jasné, kdo je obsadí.  [celá zpráva]

Manažerka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová uvedla, že očekává první oznámení o výběru členů nové administrativy „před či těsně po Dni díkůvzdání”. Ten letos připadá na 24. listopadu.

Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?
Donald Trump

Schůzka s japonským premiérem

Budoucí americký prezident Donald Trump měl první schůzku se zahraničním vůdcem od svého zvolení do nejvyššího úřadu. V New Yorku se s ním sešel japonský premiér Šinzó Abe.

"Jsem přesvědčen, že Donald Trump je velmi důvěryhodný vůdce," sdělil Abe novinářům své dojmy z devadesátiminutového setkání v Trumpově kanceláři na Manhattanu. Japonský premiér také uvedl, že se s Trumpem dohodli na další schůzce, aby mohli vést "širší a hlubší rozhovory".

„Po významnou dobu jsme byli jsme schopni vést velmi upřímný rozhovor a udržet ho ve velmi vřelé atmosféře,” dodal Abe podle BBC.

Trump vyvolal v Japonsku v předchozích měsících znepokojení, když během předvolební kampaně prohlásil, že některé země málo platí za americkou vojenskou ochranu. "Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?" ptal se Trump.

Japonsko namítá, že již nyní vynakládá velké částky na provoz amerických základen v zemi a že je i strategickým zájmem USA, aby měly v tichomořské oblasti své vojáky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám