Hlavní obsah

Žádné vysoušení washingtonské bažiny, Trump v ní loví politické matadory

Washington

Obsazení pozic ve svém vládním týmu oznámím brzo, napsal v pátek na Twitter Donald Trump. Žádná nová jména to však nebudou. I když v kampani sliboval, jak vysuší washingtonské politické bahno, do svého týmu si z něj vytáhl dlouholeté politické matadory, uvedla CNN.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Donald Trump při projevu po vítězství ve volbách

Článek

„V New Yorku mám naplánován rušný den. Brzy vydám velmi důležitá rozhodnutí o lidech, kteří povedou naší vládu,” napsal na Twitteru Trump. Jména zatím nezveřejnil, nesdělil ani podrobnosti o svém programu.

Podle serveru Politico by však mohl významný představitel konzervativního křídla republikánů Newt Gingrich zaujmout post ministra zahraničí, bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani by mohl být ministrem spravedlnost a penzionovaný generál Michael Flynn by mohl obsadit post ministra obrany. [celá zpráva]

CNN v této souvislosti připomněla, že Trump během předvolení kampaně chtěl tvrdě omezit lobbování a také to kolikrát za sebou mohou být politici zvoleni do Kongresu. Opakovaně zmiňoval, že „vysuší politickou bažinu ve Washingtonu”, do svého týmu, který připravuje podobu vlády, si ale podle televizní stanice vybral mnoho politických matadorů...

Jsou mezi nimi například Mike Rodgers, který byl čtyřikrát za sebou zvolen do Sněmovny reprezentantů i bývalý ministr spravedlnosti z dob vlády Ronalda Reagana Edwin Meese nebo lobbyistka Christine Cicionová. Ta zase působila ve vládě George W. Bushe jako jeho spojka se Senátem a naposled měla klíčovou pozici v týmu Jeba Bushe, než byla vyměněna.

Působí tam i bývalý poradce viceprezidenta Dicka Cheneyho Ado Machida i ministerští úředníci nebo lidé spojení s konzervativní nadací Heritage. Velkou roli v Trumpově týmu hraje bývalý guvernér New Jersey a také lobbyista Chris Christie.

Reklama

Výběr článků

Načítám