Hlavní obsah

Hurikán Matthew těsně míjí Floridu. Američané trnou, zda nezmění trasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallahassee

Hurikán Matthew zeslábl a pohybuje se východně podél pobřeží Floridy. Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) střed bouře v pátek po poledni SELČ těsně míjel Mys Canaveral. Pokud se pohyb Matthewa nezmění, měla by se Florida nejhoršímu vyhnout. NHC ale varuje, že se směr pohybu bouře může kdykoliv změnit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Matthew se pohybuje podél pobřeží FloridyVideo: WPTV, AP

 
Článek

„Bouře je silná a stále líže pobřeží, takže nikdo neví, kdy nebo kde přesně tohle zaklepe na naše dveře,“ hlásí reportér listu San Sentinel Wayne Ruostan z města Fort Lauderdale.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Silné vichry bičují Vero Bach na Floridě.

Od pomyslných dveří Kennedyho vesmírného střediska je nyní oko hurikánu Matthew vzdáleno necelých 50 kilometrů východně. Rychlost vichru ve středu bouře dosahuje téměř 200 kilometrů v hodině. Hurikán také doprovází vichřice, která na Floridě už zpřetrhala elektrické vedení. Bez proudu se tak podle informací CNN ocitlo asi 600 tisíc domácností.

To, jak se bouře zachová, v současné době nedokáže předpovědět nikdo. Ani experti z NHC. „Přesná trasa je naprosto klíčová. Každý kilometr se opravdu počítá, protože pokud se vychýlí řekněme 50 kilometrů západně, přižene to silné vichry na pobřeží. Pokud ne, kupa ničivých vichrů zůstane 25 až 50 kilometrů od pobřeží,“ vysvětlil meteorolog CNN Derek Van Dam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo prolétá hurikánem MatthewVideo: Reuters

Takhle to teď vypadá na Floridě.

Kromě Floridy se na možný příchod hurikánu připravují také Georgia a Severní i Jižní Karolína. Karibské ostrovy už mají úder hurikánu za sebou. Na Haiti, v Dominikánské republice a na Bahamách Matthew připravil o život stovky lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám