Hlavní obsah

Hurikán Matthew se přihnal k Floridě, monstrum za sebou nechává stovky mrtvých

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Rychlostí větru 195 kilometrů za hodinu se k Floridě přihnal hurikán Matthew. Na pobřeží ho předznamenávají poryvy větru dosahující bezmála stokilometrové rychlosti, v jejichž důsledku hned přišlo 140 000 domácností o dodávky elektřiny. Hurikán si v posledních dnech na Haiti vyžádal stovky obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Matthew se přihnal k FloriděVideo: Reuters

 
Článek

Za posledních deset let je Matthew nejsilnější bouří ohrožující východní pobřeží Spojených států. „Tato bouře je monstrum,“ varoval obyvatele Floridy guvernér Rick Scott a dodal, že se bude za bezpečnost všech modlit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Matthew zpustošil Haiti i KubuVideo: Reuters

Úřady preventivně evakuovaly přes milión lidí. Hurikán cestou mírně oslábl a očekává se, že by do té doby, než udeří na pobřeží, mohl ještě zeslábnout. Od jižní Floridy, kde v oblasti Miami a Fort Lauderdale žije 4,4 miliónu lidí, byl v pátek ráno SELČ vzdálen jen zhruba sto kilometrů.

Foto: Javier Galeano, Reuters

Vítr ohýbá palmy v Miami, kam se blíží hurikán.

Řádění hurikánu Matthew na Bahamách

Na Haiti stovky mrtvých

Hurikán se v uplynulých dnech přehnal přes karibské ostrovy. Zatímco Bahamy se zatím o žádných ztrátách na životech nezmiňují, Haiti ohlásilo už více než 300 obětí. Podle agentury Reuters jich je nejméně 339.

Většina obětí podle stanice BBC připadá na města a rybářské vesnice na jižním pobřeží. V oblastním středisku Jérémie živel smetl čtyři pětiny domů a v celé provincii zničil 30 000 domů, napsala ČTK.

Haiti je jedna z nejchudších zemí světa. Pomoc tam podle OSN potřebuje okolo 350 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mimořádně silný hurikán se valí Karibikem

Jeden z nejsilnějších atlantických hurikánů posledních let Matthew se přesouvá nad Karibským mořem směrem k Jamajce, Haiti a východnímu cípu Kuby. Jamajku už...

Výběr článků

Načítám