Hlavní obsah

Společně uděláme svět lepším. Anebo taky ne, řekl Obama v OSN

Novinky, jem
New York

Klíčem k prosperitě je solidarita, tolerance a respekt k lidskému životu. Válku musíme vyměnit za spolupráci. Na rozvoji a prosperitě chudých oblastí vyděláme všichni. Anebo je to jinak a naším osudem je neustálé „opakování konfliktů a utrpení”. Tak by se dal shrnout projev amerického prezidenta Baracka Obamy na úvod Valného shromáždění OSN.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Americký prezident Barack Obama během projevu ve Valném shromáždění OSN

Článek

Pouhá tržní ekonomika bez politických svobod, jakou praktikuje Čína, podle šéfa Bílého domu narazí na své limity. Svět podle amerického prezidenta ekonomicky prospívá jen proto, že otevřel podnikatelům přístup k informacím a umožnil nezávislost médií.

Prezident varoval před extremismem, krajním nacionalismem i levicovým a zejména pravicovým populismem. "Nemůžeme tyto trendy ignorovat, jsou odrazem nespokojenosti mnoha našich občanů," prohlásil. Národy by měly odmítnout autoritářství a vydat se cestou otevřených společností. "Myšlení, které preferuje vládu silných mužů před skutečnou demokracií, je špatné," zdůraznil.

Vzkazy Číně, Íránu, Rusku i Izraeli

"Věřím v liberální vládu s úctou ke spravedlnosti a lidským právům. Demokracie je těžká práce, která trvá po generace, ale výsledky za to stojí," řekl. Vůči Číně Obama směřoval patrně také poznámku o konfliktu v Jihočínském moři, když řekl, že se může řešit diplomaticky anebo „militarizováním několika ostrovů a útesů“.

Americký prezident ve svém projevu zmínil ještě několik zemí. Írán pochválil za uzavření dohody o jaderném programu, jež podle něj zlepšila bezpečnostní situaci v celém světě, Severní Korea ji prý zase zhoršila pokusnými jadernými výbuchy a testováním raket.

Řeč přišla také na Izrael, Rusko a Ukrajinu. „Lidé na Ukrajině nevyšli do ulic kvůli nějaké konspiraci. Pokud se Rusko bude dál vměšovat do záležitostí svých sousedů, sníží tím jen bezpečnost svých vlastních hranic,” prohlásil Obama.

Židovskému státu pak vzkázal, že nemůže palestinská území okupovat donekonečna. Palestinci zase musejí ustat v obviňování a uznat legitimitu Izraele.

Reklama

Výběr článků

Načítám