Hlavní obsah

Narodil se Obama v USA? Trump otočil a vše svedl na Clintonovou

Washington

Narodil se prezident Barack Obama v USA? Ačkoliv ukázal rodný list, v němž je zaznamenáno jeho narození na Havaji, opoziční hnutí tzv. birthers tomu nevěří. V jeho čele stál až do nynějška Donald Trump. V pátek ale řekl, že pro něj tato kauza skončila a ze zpochybňování místa narození současného prezidenta obvinil svou demokratickou rivalku Hillary Clintonovou. Ta to odmítá.

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump během projevu ve Washingtonu

Článek

„Prezident Barack Obama se narodil ve Spojených státech. Tečka,” prohlásil v pátek Trump na předvolebním shromáždění ve svém novém washingtonském hotelu. Mezi ty, kdo místo Obamova narození zpochybňují, se už republikánský kandidát nepočítá. „Skončil jsem s tím, víte, jak to myslím,” dodal Trump.

V pátečním rozhovoru pro televizi Fox Business Trump prohlásil, že původcem podezření o zfalšovaném rodném listu byla Clintonová během volební kampaně demokratů proti Obamovi v roce 2008. „Začala s tím ona, ale nebyla schopna to dokončit. Tak to vzniklo,” řekl Trump.

Podle agentury AP ale neexistují žádné důkazy o pravdivosti Trumpova tvrzení a Clintonová sama taková obvinění odmítá.

Roky zpochybňování

Trump Obamovu státní příslušnost, a tudíž i jeho prezidentský mandát zpochybňoval celé roky. Před čtyřmi roky například na Twitteru ohlásil, že do jeho kanceláře telefonoval „extrémně důvěryhodný zdroj“ a řekl mu, že Obamův rodný list je podvrh.

V rámci vyhrocené nynější prezidentské kampaně už tak jednoznačný nebyl, zvolil taktiku po vzoru oblečená-neoblečená.

Šéfka jeho volebního štábu Kellyanne Conwayová sice před pár dny připustila, že teď už je přesvědčená, že Obama se narodil na půdě USA, ale když se redaktor deníku The Washington Post ve středu Trumpa zeptal, jestli je to nově i jeho názor, odpověděl Trump: „To je OK. (Conwayová) si může říkat, co si myslí. Já se chci soustředit na téma zaměstnanosti, chci se zaměřit na jiné věci“.

Pak ještě dodal: „Na tu otázku včas odpovím, jen na ni nechci odpovídat teď“.

Tím ale jeho obojaký přístup k tématu a publiku neskončil. Ve čtvrtek totiž následovalo prohlášení Trumpova tiskového poradce Jasona Millera, podle něhož už Trump o Obamově narození v USA nepochybuje. Nemálo sdělovacích prostředků pak vypustilo do světa titulky o tom, že Trump otočil a Obamově původu už nepochybuje.

Související témata:

Foto: Jim Bourg, Reuters

Donald Trump

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Reklama

Související témata:

Související články

Bývalý šéf CIA Woolsey bude radit Trumpovi

Bývalý ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) James Woolsey se stane hlavním poradcem republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa pro...

Výběr článků

Načítám