Hlavní obsah

Šéf Trumpovy kampaně radil na Ukrajině, Janukovyčova strana mu poukázala milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Volební tým Donalda Trumpa má zveřejnit veškerá svá napojení na proruské skupiny. Vyzval ho k tomu šéf kampaně Hillary Clintonové. Reagoval tím na článek v deníku The New York Times (NYT), podle něhož k šéfovi Trumpovy kampaně Paulu Manafortovi směřovalo téměř 13 miliónů dolarů od Strany regionů ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče v době, kdy Manafort na Ukrajině působil.

Foto: Profimedia.cz

Trumpův mediální poradce Paul Manafort

Článek

NYT s odkazem na ukrajinský protikorupční úřad podotkl, že 12,7 miliónu dolarů (307 miliónů korun) poukázaných v letech 2007 až 2012 na jeho jméno nemuselo jít Manafortovi do kapsy, naznačil však, že se americký poradce mohl podílet na finančních podvodech ukrajinských politiků.

Trump si vybral Manaforta za šéfa své kampaně před pár měsíci v průběhu republikánských primárek. [celá zpráva]

Manafort tvrdí, že žádné peníze neobdržel. „Je obtížné respektovat nějaký druh podobného nactiutrhačného nařčení, když neexistuje důkaz. A my popíráme, že by takový důkaz existoval,“ prohlásil jeho právník Richard Hibey.

Foto: Michelle McLoughlin, Reuters

Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump

Tábor Trumpovy soupeřky Clintonové nicméně poukázal na to, že jde o další z řady případů naznačujících Trumpův proruský postoj, a jeho tábor vyzval, aby odhalil všechna svá napojení na proruské a ruské skupiny. „Donald Trump má povinnost odhalit spojení šéfa své kampaně Paula Manaforta a všech dalších pracovníků na ruské a prokremelské entity včetně toho, jestli je zaměstnanci a poradci v současnosti reprezentují anebo jsou jimi placeni,“ uvedl manažer kampaně Clintonové Robby Mook.

NYT totiž napsal, že Manafortova kancelář v Kyjevě byla ještě v květnu v provozu. Navíc poukázal na to, že ukrajinský protikorupční úřad zkoumá obchodní dohody v hodnotě miliónů dolarů, které Manafortova kancelář pomáhala uzavřít. Mimo jiné v nich figuruje jméno ruského oligarchy Olega Děripasky.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související články

Demokraté vidí za uniklými e-maily Rusko

Ve filadelfské kongresové hale odstartoval v pondělí večer čtyřdenní sjezd americké Demokratické strany, který má potvrdit nominaci bývalé první dámy Hillary...

Výběr článků

Načítám