Hlavní obsah

Putinovi ohledně Sýrie nevěřím, prohlásil Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že nedůvěřuje Rusku, pokud jde o vojenskou spolupráci s cílem ukončit občanskou válku v Sýrii. Na čtvrteční tiskové konferenci v Pentagonu Obama rovněž kritizoval Rusko za jeho podporu syrským vládním jednotkám, které podnikají útoky na opoziční síly a obléhají rozsáhlé zalidněné oblasti.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Barack Obama během čtvrteční tiskové konference

Článek

Na dotaz, zda, pokud jde o spolupráci, důvěřuje ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, Obama odpověděl: „Nejsem si jistý tím, že můžeme Rusům a Vladimiru Putinovi věřit, proto je musíme otestovat."

Obamova administrativa proto zkoumá možnosti rozšíření vojenské spolupráce s Ruskem v Sýrii, například pokud jde o sdílení zpravodajských informací. Někteří američtí vojenští představitelé ale v souvislosti s tím již vyjádřili své obavy.

Skeptici se bojí, že by Moskva těchto informací využila k tomu, aby pomohla syrskému prezidentu Bašáru Asadovi udržet se u moci. Podle Obamy by přitom Asad měl své křeslo opustit.

Rusko musí podle šéfa Bílého domu ukázat, že chce pracovat na ukončení násilností v zemi. Musí svůj boj rovněž zaměřit proti Islámskému státu a dalším extremistům.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Podle Obamy budou radikálové z Islámského státu nejspíš hrozbou pro USA, i když bude hnutí poraženo v Sýrii a Iráku. Skupina podle něj může i nadále inspirovat lidi, aby jako osamělí střelci provedli útoky v metru či na přehlídkách. Spojené státy a NATO ale nesmí podlehnout strachu a musí i nadále proti této skupině bojovat, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám