Hlavní obsah

Obama oficiálně podpořil Clintonovou v prezidentské kampani

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek oficiálně podpořil Hillary Clintonovou jako předpokládanou demokratickou kandidátku na prezidentku Spojených států. Podporu jí vyslovil ve videu, které zveřejnil volební štáb Clintonové. Obama se za svou někdejší ministryni zahraničí veřejně postavil krátce poté, co se ve čtvrtek sešel s rivalem někdejší první dámy Berniem Sandersem. Clintonová prezidentovi poděkovala a řekla, že si jeho podpory cení nade vše.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Prezident Barack Obama

Článek

„Vím, jak tato práce může být náročná. Právě proto vím, že v ní bude Hillary dobrá. Navíc si nemyslím, že by někdo byl pro tento úřad více kvalifikovaný," řekl Obama na videu. ”Jsem s ní a už se nemůžu dočkat, až vyrazím na kampaň spolu s Hillary," prohlásil.

Reuters s odvoláním na zdroje ze štábu Clintonové napsal, že první společné vystoupení s prezidentem bude příští týden ve Wisconsinu. Spolupráci s Clintonovou v zájmu porážky očekávaného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa přislíbil i Sanders, který ovšem z boje o kandidaturu zatím neodstupuje.

Obama také řekl, že si je vědom toho, že současné demokratické primárky stranu jistým způsobem rozdělily. „To samé říkali před osmi lety. Stejně jako před osmi lety jsou tady milióny Američanů, nejen demokratů, kteří hlasovali vůbec poprvé. A mnoho z nich tak učinilo díky senátorovi Berniemu Sandersovi, který vedl skvělou kampaň," uvedl.

„Clintonová a senátor Sanders mohli být rivalové během primárek, oba jsou ale vlastenci, kteří tuto zemi milují a kteří sdílejí stejnou vizi Ameriky, ve kterou my všichni věříme," dodal.

Clintonová: Mám radost

Obamovu podporu Clintonová přivítala s tím, že si jí jako od bývalého soupeře v prezidentském klání nesmírně váží. „Mám obrovskou radost a jsem obrovsky poctěna, že prezident Obama a já jsme během let dospěli od tvrdého soupeření k opravdovému přátelství," řekla.

Obama s Clintonovou se v roce 2008 utkali o prezidentskou nominaci Demokratické strany, ze které vítězně vyšel Obama. Clintonová pak v Obamově administrativě zastávala post ministryně zahraničí.

Související téma:

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Reklama

Výběr článků

Načítám