Hlavní obsah

Washingtonská radnice se vzpouzí, z metropole chce udělat 51. stát USA

– Washington

Washingtonská starostka navrhla celoměstské referendum, v němž by se obyvatelé amerického hlavního města vyslovili k návrhu vyhlásit metropoli 51. státem USA. Oznámil to v pátek list The Washington Post. Primátorka Muriel Bowserová chce referendum uspořádat letos v listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Washington s budovou Kapitolu

Článek

Washington má oficiální status federálního území, a na rozdíl od států americké Unie tudíž nemá vlastní vládu ani zastupitelský sbor. Jeho záležitosti spravuje americký Kongres.

Hlavním městem USA je od roku 1791, kdy bylo založeno na pozemcích věnovaných sousedními americkými státy Virginie a Maryland.

Povýšení statusu hlavního města by mělo proběhnout podle vzoru státu Tennessee, který se stal v roce 1796 šestnáctým státem USA. Do té doby měl postavení federálního území, stejně jako nyní Washington.

Možný konflikt s Kongresem

Obyvatelé Tennessee tehdy museli schválit ústavu a zvolit si vládu. Zákon o vzniku nového státu pak musel být ratifikován ve všech ostatních státech USA. Stejnou procedurou by podle Bowserové měl v případě úspěšného referenda projít i Washington.

Návrh washingtonské starostky podle agentury Reuters může vyvolat konflikt s Kongresem ovládaným republikány, který dosud metropolitní záležitosti spravuje. Vzpurnou washingtonskou radnici, která už chce poprvé v historii města schválit rozpočet bez kongresového potvrzení, ovládají demokraté.

Reklama

Výběr článků

Načítám