Hlavní obsah

Clintonová s Trumpem zůstávají v čele i přes prohry v dalších primárkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hillary Clintonová a Donald Trump zůstávají favority svých stran v boji o nominaci do podzimních voleb prezidenta USA. A to i přesto, že v sobotních primárkách v dalších čtyřech federálních státech vítězili často jejich soupeři.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Hillary Clintonová zůstává favoritkou u demokratů.

Článek

Zatímco v napínavějším souboji republikánů v sobotu zvítězil Ted Cruz v Kansasu a Mainu, Trump vyhrál v Louisianě a Kentucky. Clintonová sice vyhrála v Louisianě, ale v Kansasu a Nebrasce ji porazil Bernie Sanders.

Clintonová má nad Sandersem pohodlný náskok a zůstává favoritkou Demokratické strany, Trump takový náskok nemá. Cruz je ale jediný, kdo ho ohrožuje, protože v sobotu znovu neuspěl Marco Rubio a na svém kontě má stále jen jedno vítězství v Minnesotě.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump a Ted Cruz

Trump a Cruz se také proto obrátili na zbylé soupeře Rubia a Johna Kasiche a vyzvali je, aby z boje odstoupili. „Dokud zůstane pole rozdělené, dává to výhodu Donaldovi,“ vzkázal Cruz a Trump potvrdil, že by si to „rád rozdal s Tedem Cruzem sám“.

Rubio to odmítl. Věří, že má stále šanci a za pár dní uspěje na lidnaté Floridě, kterou zastupuje v Senátu. „Všichni, kdo kandidují, někoho vyzývají, aby odstoupil, aby si polepšili. Až na mě. Já jsem nikoho k odstoupení nevyzýval. Ale důležité je, že na Floridě se bude rozdělovat víc delegátů, než prakticky ve všech státech, které volily, dohromady,“ řekl.

Foto: ČTK/AP

Floridský senátor Marco Rubio

Vyhrocené zápolení republikánů samozřejmě demokratům vyhovuje. „Bez ohledu na to, kdo získá nominaci za demokraty, nemám nejmenších pochyb o tom, že i když budeme mít ten nejhorší den, budeme na tom nekonečně lépe než republikáni v jejich nejlepším dni,“ přisadila si Clintonová, která má po sobotě 1121 z 2383 delegátů potřebných pro nominaci, zatímco Trump 378 a Cruz 295, přičemž k nominaci by jich potřebovali 1237. Rubio má 125 delegátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám