Hlavní obsah

Pětina republikánů změnila názor na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Výsledky úterních republikánských primárek podle CNN ukazují, že pětina voličů změnila názor během posledních dní. Ukazují to značné rozdíly mezi předvolebními průzkumy, anketami a výsledky. Donald Trump nakonec uspěl víc, než se předpovídalo.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Voliči čekají ve frontě v primárkách ve Virginii.

Článek

Na poslední chvíli se podle CNN rozhodovali především v Alabamě, Georgii, Massachusetts, v Oklahomě a ve Vermontu. Ve Vermontu Trump čelil překvapivě silnému tlaku Johna Kasiche, který získal velkou podporu mezi tzv. nezávislými voliči, tedy voliči, kteří nejsou spjati s jednou ze stran. Voliči obou říkali, že hledají kandidáta, který by přinesl změnu.

Značný počet republikánských voličů se cítil zrazen svou stranou, cítilo to tak šest z deseti voličů v Georgii a v Alabamě a asi polovina ve Virgínii. Nespokojenost byla větší na jihu, kde republikánským voličům také více vadí stávající vláda, na severu jsou s ní nespokojeni, ale nejsou znepokojeni.

Neférová kampaň

I podle listu The Washington Post nakonec měli mezi voliči převahu odpůrci stávajícího republikánského establishmentu, i když si republikáni v Texasu, Georgii a ve Virgínii často stěžovali na Donalda Trumpa, uváděli, že jeho kampaň je nejméně férová. Podle více než dvaceti procent voličů ve všech státech ale nefér kampaň vede i Ted Cruz.

The Washington Post uvedl, že pětidenní negativní kampaň nepřinesla úspěchy, odpůrci Trumpa utrpěli porážku a jejich řady jsou rozvráceny. Marco Rubio, považovaný za budoucnost republikánů, uspěl jen na volebních shromážděních v Minnesotě. V polovině států skončil až třetí.

Donald Trump přitom čelil stále silnějšímu tlaku, v rámci kterého se připomínají jeho neúspěšné obchodní projekty Trump Vodka a Trump Mortgage, a hlavně to, že v televizním rozhovoru odpověděl vyhýbavě na dotaz, zda se distancuje od podpory, kterou mu vyjádřil čelný představitel Ku-klux-klanu.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Donald Trump

Cruz, který se ještě před superúterým snažil získat co nejvíce voličů, dokonce varoval, že 65 procent republikánů nevěří, že by mohl Trump porazit Clintonovou. Myslí si to i sám Cruz, neboť podle něj proti Trumpovi mluví skutečnost, že sám Clintonovou dříve oceňoval a přispíval do její nadace. Ani to ale nevedlo dost voličů, aby dali Cruzovi přednost před realitním magnátem. Sice vyhrál podle očekávání v Texasu a také v Oklahomě a těsně na Aljašce, superúterý se ale nestalo dnem zvratu, jak tvrdil.[celá zpráva]

Výsledky jsou podle listu The Washington post ranou pro partajní establishment, protože jediným Trumpovým konkurentem, a to ještě slabým, zůstává konzervativec Cruz, který nikdy neměl velkou podporu ve Washingtonu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám