Hlavní obsah

Exprezident USA Carter se vyléčil z rakoviny

– Atlanta

Bývalý americký prezident Jimmy Carter v neděli oznámil, že poslední snímky jeho mozku neodhalily žádné známky rakoviny. I nadále ale bude pokračovat v léčbě, uvedly světové agentury. Jedenadevadesátiletý Carter v srpnu oznámil, že mu lékaři nalezli čtyři malá ložiska rakovinných nádorů na mozku a že začíná radiační léčbu. Kromě toho dostal i čtyři dávky nového léku Keytruda na posílení imunity.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Jimmy Carter na archívním snímku

Článek

Carter v srpnu prohlásil, že poprvé cítil obtíže během květnové cesty do Guyany, kde byl jako volební pozorovatel. Nejprve lékaři objevili rakovinné bujení na játrech, poté za pomoci magnetické rezonance našli další ložiska na mozku. Kvůli nádoru na játrech se podrobil operaci už 3. srpna.

V nedělním krátkém prohlášení Carter neuvedl, kdy přesně se naposledy podrobil vyšetření mozku. Potvrdil nicméně, že testy „neodhalily žádné známky původních rakovinných nádorů ani žádných nových”.

Exprezident se s novinkami ohledně svého zdraví svěřil i přítomným v baptistickém kostele Maranatha ve městě Plains v americkém státě Georgia, kde jako každý týden vystoupil v rámci nedělní školy. Právě v Plains se Carter narodil. „Když jsem šel poprvé na magnetickou rezonanci mozku, ta čtyři místa tam stále byla, reagovala ale na léčbu. A když jsem tam šel tento týden, nenašli už žádnou rakovinu,” uvedl Carter a věřící reagovali potleskem. „Velké množství lidí se za mě modlilo a já si toho velmi cením,” dodal.

Někdejší demokratický prezident Carter úřad zastával v letech 1977 až 1981. Po odchodu z Bílého domu byl činný jako vyjednavač ve světových konfliktech. Jeho aktivity na poli lidských práv mu v roce 2002 vynesly Nobelovu cenu za mír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám