Hlavní obsah

Bílý ochrankář surově vyvlekl ze třídy černošskou školačku, video pobouřilo veřejnost

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Internetem se od pondělí šíří video, které zachycuje bělošského člena ostrahy střední školy v americkém státě Jižní Karolína, jak hrubým způsobem vláčí černošskou studentku ze třídy. Záznam byl pořízen na mobilní telefon jedním ze spolužáků a rychle se rozšířil na sociálních sítích.

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrankář ve škole zmlátil dívku, která odmítla opustit tříduVideo: LiveLeak.com

 
Článek

Spolužáci tvrdí, že dívka odmítala spolupracovat při vyučování, vyrušovala, a když ji učitel vyzval, aby tedy třídu opustila, neposlechla. Tím prý ale její provinění končí.

Přivolaný člen ostrahy se ji rozhodl ze třídy vyvléct a ze záznamu vyplývá, že tak učinil hrubou silou. Strážný, identifikovaný místní policií jako Ben Fields, na záznamu dívku nejprve tahá za ruku, později ji chytá i za krk.

Video, které se od pondělí objevilo na několika videoserverech a převzala ho přední americká i světová média, už zhlédly desítky tisíc lidí.

Dívky se zastala spolužačka

„Znám tu dívku. Nikdy nikomu nic neudělala. Nemůžu uvěřit, že se něco takového  stalo. Nikdy v životě jsem nic takového neviděla - svalnatého chlapa, který může vážit tak 140 kilo, aby použil tolik síly na drobnou holku. Opakovala jsem jen 'tohle ne, tohle ne'. Nemůžete dělat něco takového drobné holce. Vždyť měří 160 centimetrů,” řekla rádiu WLXT osmnáctiletá spolužačka napadené dívky Niya Kennyová, která se jí podle svých slov snažila zastat a strážnému se postavila.

Místní školní inspekce v okrese Richland již slíbila, že incident ve Spring Valley High School prověří, stejný slib dal i úřad místního šerifa.

„Došlo k potyčce mezi strážným, najatým úřadem šerifa, a jednou ze studentek. Bezpečnost studentů je a vždy bude naší prioritou. Když jsme se dozvěděli, co se stalo, okamžitě jsme zahájili vyšetřování,“ ujistila školní inspektorka Debbie Hammová.

Zda, případně jak bude člen ostrahy potrestán, se teprve ukáže. Zatím byl přeřazen na administrativní činnost.

Olej do ohně

Podobná videa, na nichž bělošský policista či příslušník dalších bezpečnostních složek ve Spojených státech použije zdánlivě bezdůvodně či nepřiměřeně hrubou sílu vůči občanovi tmavé pleti, se na internetu v poslední době objevují čím dál častěji.

Pokaždé pobouří afroamerické obyvatelstvo, v několika případech to už vedlo i k násilným protestům a pouličním nepokojům po celé zemi.

Nejvyhrocenější byla situace na předměstí St. Louis, kde loni bělošský strážník při policejní kontrole a fyzické potyčce zastřelil neozbrojeného černošského mladíka.

Nepokoje se tam od té doby opakovaly již několikrát a úřady byly dokonce nuceny vyhlásit výjimečný stav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám