Hlavní obsah

Vrahovi ze školy v Oregonu se postavil jeden ze studentů. Zachránil životy

– Roseburg (USA)
Novinky, jem

Nebýt odvahy studenta, který se postavil do dráhy kulek šíleného střelce, mohl čtvrteční masakr na vyšší odborné škole ve městě Roseburg v americkém Oregonu skončit mnohem tragičtěji.

Foto: Rich Pedroncelli, ČTK/AP

Pozůstalí obětí střelby v Roseburgu truchlí za své oběti.

Článek

„Chybělo málo a stálo ho to život. Opravdu si myslím, že kdyby to nebyl tak silný mladý muž, už je mrtvý,“ řekla listu The Daily Mail teta třicetiletého Chrise Montze.

Když střelba ve škole začala, armádní veterán neváhal; vydal se vstříc útočníkovi a spolužáky bránil vlastním tělem. Sám byl přitom pětkrát zasažen a skončil s vážnými zraněními v nemocnici.

Foto: Mike Sullivan, ČTK/AP

Policie prohledává studenty v areálu campusu

Po návratu do civilu se Montz věnoval bojovým sportům v křesťanské mládežnické organizaci YMCA a toužil po tom, stát se trenérem ve fitness centru. Splnění jeho snu je teď ale vážně ohroženo.

Naučit se znovu chodit

Lékaři ho operovali téměř celou noc, v ohrožení života sice není, podle rodiny však utrpěl fraktury obou nohou a bude se muset naučit znovu chodit.

Čtvrteční den přitom pro Chrise Montze začal jako každý jiný. Tedy až na to, že měl jeho syn ten den šesté narozeniny a Montz mu ještě na Facebooku stihl popřát vše nejlepší.

Server The Daily Beast s odkazem na svědky napsal, že když Montz později ležel zraněn v tratolišti krve, opakoval, že má jeho syn narozeniny.

Foto: Michael Sullivan, ČTK/AP

Policisté během zásahu v campusu v Roseburgu

Vybíral si křesťany

To šestadvacetiletý útočník Chris Harper-Mercer zanechal na internetu jiné poselství – těsně před střelbou na vyšší odborné škole v Roseburgu, která si v kampusu Umpqua vyžádala devět lidských životů a sedm zraněných, na své vražedné úmysly upozornil.

Anonymní varování se ve středu večer objevilo na fóru na webových stránkách 4Chan.

„Někteří z vás tady jsou fajn. Nechoďte zítra do školy, pokud jste na severozápadě,“ upozorňoval pisatel a dodal, že další informace doplní na druhý den. Následující jeho vzkaz už na zmíněných stránkách není, ale byl zachycen a přepublikován na stránkách Reddit. „Ozvu se zase ráno, desetiminutové odpočítávání. Víc neřeknu, moc věcí k přípravě,“ zněla zpráva.

Vrahovo varování však přišlo pozdě a bylo příliš neurčité.

Když Harper-Mercer vstoupil do jedné ze tříd, obrátil se k vyučující a prozradil jí, že na něco takového čekal celé roky. Poté vyzval přítomné křesťany, aby vstali, a střílel cíleně po nich, píše server CNN s odkazem na otce osmnáctileté studentky Anastasii Boylanové.

„Dobře, jelikož jste křesťané, vmžiku se shledáte s bohem,“ řekl Chris Harper-Mercer nevinným obětem těsně před masakrem.

Reklama

Související články

Mladík ve škole v USA zavraždil devět lidí

Devět mrtvých si vyžádala čtvrteční střelba na vyšší odborné škole ve městě Roseburg v americkém státě Oregon. Šestadvacetiletého útočníka následně policie...

Výběr článků

Načítám