Hlavní obsah

Sobotka a Zaorálek jednali s americkým viceprezidentem Bidenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

S americkým viceprezidentem Josephem Bidenem se v úterý v New Yorku sešli český premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Probírali zejména boj proti radikálům z Islámského státu, informoval Sobotkův tiskový mluvčí Martin Ayrer.

Foto: ČTK/AP

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Jednání se uskutečnilo po konferenci k boji proti Islámskému státu, kterou americký prezident Barack Obama pořádal na okraji výročního Valného shromáždění OSN.

„Viceprezident Biden ocenil aktivní přístup České republiky v boji proti terorismu, především dodávky munice, které posíláme do regionu a která je velmi potřebná v současné fázi boje s Islámským státem. Debatovali jsme také o situaci v Sýrii. Zdůraznil jsem, že pro ČR i celou Evropskou unii je důležité, aby došlo k dohodě a podařilo se ukončit tamní občanskou válku. Viceprezidenta Bidena jsem rovněž ubezpečil, že ČR je připravena pokračovat v aktivní spolupráci v boji proti Islámskému státu," uvedl po schůzce český premiér.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Sobotka se v New Yorku zúčastnil dvou bezpečnostních summitů a v úterý jednal ještě s předsedou irácké vlády Hajdarem Abádím. Také toho český premiér ubezpečil, že ČR podpoří boj proti Islámskému státu, který ovládl části Iráku a Sýrie. Podle tiskové zprávy spolu oba premiéři hovořili také o hospodářské spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám