Hlavní obsah

Keňa vzkázala Obamovi: Řeči o gayích si nechte doma

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až koncem července přijede americký prezident Barack Obama do Keni, rodné země svého otce, aby se zúčastnil Globálního podnikatelského summitu, čeká ho patrně horká půda. Tamní duchovní a politici mu totiž vzkazují: vaši obhajobu homosexuálů tu nechceme.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Až Obama tento měsíc přijede do Keni, a pokusí se přivézt agendu interrupcí a homosexuálů, povíme mu, aby sklapnul a jel domů,“ citoval nairobský list Standard poslance Irunga Kangatu, člena prezidentovy strany Národní aliance.

Globální fórum, které Obama inicioval v roce 2009 káhirským projevem, má posílit vztahy amerických podnikatelů a nadací s muslimskou komunitou ve světě, a je příležitostí otevřít rovněž otázku lidských práv.

Keňští politici a duchovní vytýkají Obamovi sympatie právům gayů už od jeho předchozí návštěvy v roce 2013. Popudem k nynější salvě jejich výroků bylo, když v minulých dnech Nejvyšší soud USA zrovnoprávnil homosexuální sňatky, a Bílý dům byl poté nasvícen v barvách duhy. [celá zpráva]

„Liberálními myšlenkami se v některých zemích baví pod zástěrkou lidských práv. Musíme vést slušnou společnost, a odmítnout takové hnusné chování. Máme odpovědnost ochránit naše děti,“ řekl kongregaci Anglikánské církve předseda parlamentu Justin Muturi.

Prezident se nebude ostýchat dát jasně najevo, že ochrana základních lidských práv v Keni je rovněž prioritou
mluvčí Bílého domu

Nechat si raději agendu homosexuálů doma vyzvali šéfa Bílého domu rovněž členové Keňské evangelické aliance. „Je důležité, abychom jako Keňané věděli, že USA nejsou bohem,“ prohlásil podle místních médií biskup Mark Kariuki.

„Chtěl bych, aby náš syn z USA, Barack Obama, až sem přijede, prostě toto téma zcela vynechal, protože Keňané ho nebudou mít rádi,“ řekl listu The Daily Nation jiný poslanec Jamleck Kamau.

Nicméně mluvčí Bílého domu Josh Earnest v pondělí řekl, že Obama se během návštěvy tématu homosexuálů nevyhne. „Jsem si jistý, že prezident se nebude ostýchat dát jasně najevo, že ochrana základních lidských práv v Keni je rovněž prioritou a v souladu s hodnotami, jichž si zde v USA tolik ceníme,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám