Hlavní obsah

Atentátníky z Bostonu zval po činu na večeři, dostal dva roky za lhaní

Boston
Aktualizováno

Soud v americkém státě Massachusetts uložil trest dva a půl roku vězení pro kamaráda atentátníků z Bostonu za lhaní vyšetřovatelům. Chajrulložon Matanov bezpečnostnímu úřadu (FBI) tajil, že se s bratry Carnajevovými dobře znal. Přitom jim asi hodinu po jejich krvavém útoku v cíli bostonského maratonu volal a zval je na večeři.

Foto: ČTK/AP

Chajrulložon Matanov (vpravo) se svým obhájcem Paulem Glickmanem u soudu

Článek

„Chci se omluvit, že jsem lhal. Nepodporuji žádnou teroristickou organizaci ani s žádnou nesympatizuji,“ prohlásil u soudu 24letý taxikář z Kyrgyzstánu.

Matanov tvrdí, že ačkoli byl s bratry Tamerlanem a Džocharem Carnajevovými v kontaktu, tak nevěděl, že jsou pachatelé.

Bratři v cíli maratonu v dubnu 2013 odpálili podomácku vyrobené bomby a zabili tři lidi a více než 260 zranili.

Až když FBI zveřejnila fotografie podezřelých, vypravil se Matanov čtyři dny po činu na policii a přiznal, že hledanou dvojici na útěku poznává, a udal jejich osobní údaje. Nepřiznal ale, že je zná dobře, dokonce kvůli tomu vymazal data ze svého počítače, aby to policie nepoznala.

„Taxikáři obyčejně lidem rozumí. Vy nám nerozumíte. Měl jste povinnost vůči lidem a tu jste nesplnil,“ pokáral odsouzeného soudce William Young.

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

Matanov byl čtvrtým a posledním známým Carnajevových, jehož soudili. Před pár týdny skončili za mřížemi na tři až šest let dva Kazaši a jeden Američan kvůli maření vyšetřování a lhaní úřadům. [celá zpráva]

Bratři Carnajevovi prchali několik dní, než je policie vystopovala. Tamerlana na útěku zastřelila, Džocharovi soud vyměřil trest smrti. Formálně bude verdikt vynesen za několik dnů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám