Hlavní obsah

Kamarádi atentátníka Carnajeva jdou do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazach Azamat Tažajakov byl v pátek odsouzen k 3,5 roku vězení za pokus mařit vyšetřování atentátu na bostonský mezinárodní maratón v dubnu 2013. Tažajakov byl usvědčen, že po útoku odnesl z pokoje atentátníka Džochara Carnajeva na kolejích batoh s pyrotechnikou a notebook. Tříletý trest dostal další Carnajevův kamarád Robel Phillipos.

Foto: Profimedia.cz

Robel Phillipos (na snímku v popředí) jde do vězení na tři roky.

Článek

Carnajev spolu se svým starším bratrem Tamerlanem před dvěma lety podomácku vyrobenými bombami zabil v cíli maratonu tři lidi a 264 jich zranil. Po atentátu požádal své tři přátele, aby odnesli z pokoje předměty, které mohly pomoci vyšetřování. Stalo se tak poté, co FBI už zveřejnila obrázky obou Carnajevů jako podezřelých osob.

Kromě Tažajakova pomáhal Carnajevovi Kazach Dias Kadyrbajev, který se k obviněním již dříve přiznal a v úterý byl odsouzen k šesti letům. Třetím byl Američan Robel Phillipos, ten byl v pátek odsouzen ke třem letům za lhaní vyšetřovatelům. "Za nedostatek odpovědnosti se platí," komentoval rozsudek soudce Douglas Woodlock.

Američtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že trojice přátel Džochara Carnajeva o plánech na atentát předem nevěděla, proto jsou jejich tresty mírnější. Tamerlan Carnajev byl krátce po atentátu zastřelen policií, Džochar byl v polovině května odsouzen k trestu smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám