Hlavní obsah

Obama se setká s Castrem

– Panama

V Panamě začíná dvoudenní summit amerických států, na němž se poprvé oficiálně setkají prezidenti USA a Kuby Barack Obama a Raúl Castro, kteří v prosinci zahájili historické sbližování svých zemí. Očekává se, že Washington i Havana sáhnou k dalším vstřícným krokům, k nimž by mohlo patřit například vyškrtnutí Kuby z amerického seznamu států podporujících terorismus.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

Více než tři desítky lídrů zemí západní polokoule se budou zabývat řadou témat od podpory demokracie v regionu až po ochranu životního prostředí. Největší pozornost však poutá setkání Obamy a Castra, které by mohlo přinést znatelné pokroky v dosud jen pomalu postupujících rozhovorech amerických a kubánských diplomatů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Panamě už mezitím spolu jednali ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Bruno Rodríguez.

Agentury Reuters a AFP také před začátkem konference s odkazem na zdroje ze Senátu oznámily, že americké ministerstvo zahraničí doporučilo Obamovi, aby Kubu vyřadil ze seznamu států podporujících terorismus.

Zatímco Kuba touží po vyškrtnutí ze zmíněného seznamu, USA by chtěly volný pohyb svých diplomatů a otevření ambasády v Havaně.

Účastní se poprvé

Kuba se historicky sedmého summitu, které se konají jednou za tři roky, zúčastní poprvé a na příjezd kubánské delegace se chystají stovky demonstrantů volajících po demokratických změnách a dodržování lidských práv na komunistickém ostrově.

Očekávají se ale také protesty protiamerických aktivistů z řad stoupenců levicových vlád, kterým vadí například současné sankce Washingtonu vůči Venezuele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám