Hlavní obsah

Netanjahu vidí Írán jako celosvětovou hrozbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při svém úterním vystoupení v americkém Kongresu varoval, že Írán představuje nebezpečnou hrozbu pro celý svět. Varoval před dohodou s Íránem o jeho jaderném programu, kterou se snažil torpédovat.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Benjamin Netanjahu v americkém Kongresu

Článek

„Smlouva vydláždí Íránu cestu k bombě,” prohlásil Netanjahu, podle něhož Teherán s mezinárodními inspektory, kteří kontrolují íránská jaderná zařízení, „hraje hru na schovávanou”.

Netanjahu, kterého uvítal bouřlivý potlesk, nejprve zdůraznil, že americko-izraelské vztahy „musejí zůstat nad politikou“, a dodal, že je „vděčný za podporu amerického lidu“. Pak se ale začal věnovat otázce Íránu. Uvedl, že Írán je na „dobyvačném pochodu podmaňování a hrůzy“.

„Íránský režim je jako vždy radikální, jeho ideologie je zakořeněna v militantním islámu. Bude vždy nepřítelem USA,“ řekl podle BBC. Podle izraelského premiéra na tom nic nemění ani zapojení Íránu do boje proti Islámskému státu: „Tento nepřítel vašeho nepřítele je vaším nepřítelem. Porazit Islámský stát, ale dopustit, aby Írán získal jaderné zbraně, to by bylo jako vyhrát bitvu, ale prohrát válku.”

„Porušení protokolu”

Netanjahu se snažil přesvědčit americké zákonodárce, aby zablokovali chystanou mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu. Dohoda, podle které by Teherán zmrazil své jaderné aktivity na deset let, přitom podle amerického prezidenta Baracka Obamy nemá ani padesátiprocentní naději: „Řekl bych, že stále je pravděpodobnější, že Írán souhlas nevysloví. Spravedlivě ale musím uznat, že jednají vážně a mají svoji vlastní domácí politiku,“ uvedl Obama.

Prezident USA se s Netajnahujem nesešel, protože se v Izraeli budou konat volby a nechtěl je ovlivnit. Izraelského premiéra do Kongresu pozval republikánský šéf americké Sněmovny reprezentantů John Boehner, aniž by to předem konzultoval s Obamou. Bílý dům absenci konzultace kritizoval jako porušení protokolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám