Hlavní obsah

Mysleli jsme, že už se nikdy nevrátíme, popsal střelec úder na bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslušníci elitního komanda amerického námořnictva SEAL měli za to, že jejich úder proti teroristovi Usámovi bin Ládinovi skončí buď jejich smrtí, anebo zatčením a doživotním vězením v Pákistánu. V televizi Fox News to řekl Robert O’Neill, který prohlašuje, že bin Ládina v jeho domě v pákistánském Abbottabádu v květnu 2011 zastřelil.

Foto: Profimedia.cz

Robert O’Neill

Článek

Velení podle O’Neilla dlouho tajilo, kdo je jejich cílem. „Řekli nám pár věcí jako: ‘Budete povoláni a budou tam tito lidé,‘ a řekli pár jmen, která nedávala smysl. O pár dní později se několik z nás bavilo o té osobě. Je to bin Ládin. Oni ho našli. Půjdeme po něm,“ popsal O’Neill.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Komando si myslelo, že je to jejich poslední mise, protože už se z ní nikdy nevrátí. „Čím víc jsme se na to připravovali, docházelo nám, že to bude jednosměrná cesta. Už se nevrátíme. Umřeme, když dům vyletí do povětří, když se (bin Ládin) odpálí, anebo tam budeme moc dlouho a Pákistánci nás zatknou a my strávíme zbytek života ve vězení v Pákistánu,“ vylíčil O’Neill.

Příslušníci SEAL si většinou před akcí potřesou rukama, tehdy se však podle O’Neilla před nástupem do vrtulníků všichni na rozloučenou objali.

Musel jsem to skončit

O’Neill prohlašuje, že to on bin Ládina zastřelil, ačkoliv jeho kolega Matt Bissonnett tvrdí, že to byl druhý příslušník. [celá zpráva]

„Jestli tam byl dostatek světla, pak jsem určitě byl tím posledním, koho bin Ládin v životě spatřil. Půl metru ode mne s rukama na těle své ženy byl muž s tváří, kterou jsem viděl tisíckrát předtím – Usáma bin Ládin,“ řekl televizi O’Neill. Dodal, že mu to zprvu ani nepřišlo skutečné.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Spory a spekulace, které se vynořily po zabití bin Ládina a jeho pohřbení do moře, ho moc nezajímaly. „Moje první myšlenka byla: Dostali jsme ho, dostali, skončili jsme válku,“ uvedl a k samotnému aktu zabití přidal: „Bylo by ode mě nezodpovědné, kdybych to pro všechny neskončil.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám