Hlavní obsah

Vyhlášení protiruských sankcí USA závisí na vývoji na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy dokončují balík nových protiruských sankcí, které mají zasáhnout rezorty obrany, energetiky a financí. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to v úterý oznámila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. Vyhlášení sankcí bude podle ní záviset na vývoji situace na východě Ukrajiny v příštích dnech.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem. V pozadí ministr zahraničí USA John Kerry.

Článek

"USA finalizují kroky, které mají prohloubit a rozšířit naše sankce proti Rusku v oblasti financí, energetiky a obrany," řekla mluvčí. "Nástroje jsou připraveny, sankční balíky dokončujeme. Rozhodnutí o jejich nasazení ale bude záležet na tom, co se (na východě Ukrajiny) bude dít v příští dnech," dodala Harfová.

Washington tak zaujal vyčkávací postoj obdobně jako Evropská unie, která v pondělí formálně nové protiruské sankce schválila, jejich vyhlášení se ale rozhodla o několik dní odložit. Důvodem je nadějné příměří, které koncem minulého týdne vyjednali zástupci Kyjeva a východoukrajinských povstalců v běloruském Minsku. Velvyslanci EU mají vývoj na Ukrajině znovu vyhodnotit ve středu.

Na summitu NATO v britském Newportu minulý týden bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes oznámil, že sankce proti Rusku připravují USA v koordinaci s Evropskou unií. Evropské sankce mají například zhoršit přístup ruských státních ropných firem k penězům či dál omezit vývoj určitých typů zboží do Ruska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám