Hlavní obsah

Přísnější sankce proti Rusku asi nebudou potřeba, tvrdí šéf pracovní skupiny

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který vede pracovní skupinu pro hodnocení dopadu sankcí v rámci konfliktu na Ukrajině, tvrdí, že zřejmě nebude potřeba zpřísňovat sankce proti Rusku. Uvedl to po pondělním zasedání pracovní skupiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník Tomáš Prouza (uprostřed) na archivním snímku

Článek

„Platí, že Česká republika bude podporovat posílení sankcí, pokud bude docházet k další eskalaci,“ prohlásil Prouza. V tuto chvíli však eskalaci konfliktu nevnímá.

„Zatím slyšíme, že naopak se situace uklidňuje, takže máme pocit, že v tuto chvíli by buďto sankce neměly být zaváděny, anebo pokud by byly zavedeny, tak bychom měli mít velmi rychlý mechanismus, jak je potom rušit,“ uvedl.

Vzhledem k prodloužení lhůt pro rozhodnutí o sankcích bude podle něj zapotřebí vyčkat nejpozději do úterního rána na rozhodnutí z Bruselu. „Myslím si, že dneska většina spíš přemýšlí o tom, že by se sankce neměly prohlubovat. Pokud všechny strany činí pozitivní kroky, které Unie chtěla, je vidět, že první sankce k něčemu vedly, tak není důvod v tuhle chvíli vyhlašovat zpřísnění,“ odhadl.

Do čtyřiadvaceti hodin

„Důležité je, že ten balíček je připravený, je dohodnutý obsah zpřísnění sankcí a pokud by došlo k nějakému negativnímu vývoji na Ukrajině, tak pak je to otázka 24 hodin, kdy by byly sankce zavedeny,“ dodal.

Pracovní skupina pod jeho vedením debatovala v pondělí i o posílení některých českých ambasád v důsledku dopadu protiruských sankcí.

Posílení podpory exportu zemědělských produktů by měli zajistit tzv. zemědělští diplomati v Rusku, na Ukrajině, ve Spojených arabských emirátech, v Číně a ve Vietnamu. Uvažuje se o nasazení ekonomických diplomatů některé ze zemí Latinské Ameriky a v Perském zálivu nebo v Ázerbájdžánu a Kazachstánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám