Hlavní obsah

Američanka se nakazila HIV od své partnerky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Méně obvyklý případ přenosu nákazy virem HIV mezi dvěma ženami zaznamenaly zdravotnické úřady ve Spojených státech. Od své partnerky se nakazila 46letá žena v Texasu, uvedlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Foto: Profimedia.cz

Lidské buňky nakažené HIV

Článek

Dvojice spolu sexuálně žila půl roku. Laboratorní testy s 98procentní pravděpodobností potvrdily, že o tři roky mladší žena, která před čtyřmi lety přestala brát antiretrovirální léky zabraňující přenosu HIV, nemoc přenesla na partnerku.

Virus HIV infikující buňky imunitního systému a poškozující jejich správnou funkci se přenáší zejména při sexuálním styku a krví. Texasanka se tak pravděpodobně od partnerky nakazila tak, že přišla do tělesného kontaktu s nějakou oděrkou na těle svého protějšku nebo s jejím sekretem.

HIV bylo do nedávna považováno za nevyléčitelné, američtí lékaři však v poslední době oznámili dva případy vyléčení. [celá zpráva]

Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám