Hlavní obsah

V USA se podařilo vyléčit druhé dítě nakažené virem HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Američtí lékaři hlásí druhý případ malého dítěte, u kterého se podařilo včasným zásahem vyléčit nákazu virem HIV, uvedla BBC. Devítiměsíční kojenec je nyní HIV negativní. První léky mu byly podány krátce po porodu.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV na infikovaných bílých krvinkách, takzvaných T-lymfocytech.

Článek

Dítě se narodilo matce z Kalifornie, která je nakažená HIV. Antiretrovirální léky mu proto byly podány jen několik hodin po narození. Lékaři totožnost dítěte nezveřejnili, ale potvrdili, že v současné době nebyl virus zjištěn ani v jeho krvi, ani v tkáních. Kojenec však nadále dostává směs tří léků proti HIV.

O případu informovala na konferenci v Bostonu pediatrička Deborah Persaudová z univerzitní nemocnice Johnse Hopkinse. Jde už o druhý podobný případ. První je z loňska ze státu Mississippi. Tam se u tříletého dítěte, které se narodilo nakažené matce, také nenašly stopy po viru, ačkoli nebere už dva roky léky proti AIDS. [celá zpráva]

Persaudová uvedla, že je potřeba se z obou těchto případů poučit a prověřit účinnost léčby, což ale není bez nebezpečí: „Skutečně jediný způsob, který může prokázat, že jsme u těchto dětí dosáhli ustoupení nákazy, je přestat je léčit a to není bez rizika.“

Virem lidské imunitní nedostatečnosti (HIV) je podle odhadů nakaženo 34 miliónů lidí po celém světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám