Hlavní obsah

Čech v USA se skoro 40 let vyhýbal deportaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Do Spojených států jel původně na tři týdny, zůstal ale téměř 40 let. Americké úřady ho deportovaly 37 let poté, co jeho vyhoštění poprvé nařídil soud, informoval v sobotu list The Boston Globe. Čech se deportaci bránil v posledních letech tím, že nemá žádné občanství, protože jeho původní vlast Československo už neexistuje. Mezitím se dopustil více než stovky trestných činů.

Foto: Profimedia.cz

Čech se bránil vyhoštění z USA čtyři desítky let.

Článek

Vyhoštění 66letého Ivana Václavíka se událo už v říjnu, ale americké imigrační úřady o nich informovaly až nyní, napsal deník. „Úředníci Imigrační a celní služby eskortovali pana Václavíka do České republiky poté, co dostal od české vlády cestovní pas,” vysvětlil mluvčí služby Daniel Modricker.

Čech přiletěl do USA v roce 1974. O tři roky později bylo poprvé soudem rozhodnuto, že má zemi opustit. Václavíkovi se však dařilo vykonání rozhodnutí oddalovat. Mezitím se ve státě Massachusetts dopustil desítek převážně menších deliktů, jako jsou krádeže v obchodech nebo vloupání. Několikrát ale také seděl ve vězení, například za napadení cizince v kavárně nebo obtěžování jedenáctileté dívky.

Místní oslavují

Zpráva o jeho deportování udělala podle Boston Globe radost některým z jeho obětí. „Jsem rád, že to vím. Půjdu domů a večer si otevřu láhev vína,” komentoval vypovězení Čecha Chris Pedersen, majitel obchodu s alkoholem, jehož zaměstnanci přistihli Václavíka při krádeži lahví šampaňského v roce 2011. „Už se to mělo stát dávno,” dodal.

Ještě více si prý oddechla další oběť, která Václavíka zažalovala pro obtěžování. „Už nebudu muset jít po ulici, ohlížet se za sebe a koukat se za rohy a za auta, jestli tam není," uvedla žena, která si nepřála být jmenována.

Reklama

Výběr článků

Načítám