Hlavní obsah

Ruští diplomaté v USA měli podvádět s pojištěním, škoda je 31 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Moskva

Newyorská prokuratura obvinila několik desítek bývalých i nynějších ruských diplomatů z podvodů při sjednávání amerického zdravotního pojištění. Oznámila to ve čtvrtek v Moskvě ruská agentura ITAR-TASS, která se odvolává na mluvčí prokuratury Julii Bolsterovou. Ruští diplomaté a jejich manželky podle ní způsobili v USA škodu za 1,5 miliónu dolarů (31 miliónů korun).

Foto: Novinky

Článek

Podle amerických žalobců se Rusové s využitím nepravdivých údajů zapojili do státního programu zdravotního zabezpečení Medicaid, který je určen pro osoby s nízkými příjmy. Zatajovali své skutečné výdělky a lživě uváděli, že jejich děti mají americké občanství. Chtěli tak dosáhnout vyplácení příspěvků v těhotenství a porodného.

Šéf newyorské kanceláře FBI George Venizelos na tiskové konferenci v New Yorku prohlásil, že o podvodech ruských diplomatů a jejich manželek mohly být informovány oficiální ruské diplomatické mise v USA.

"Některé ruské úřední osoby dovolovaly svým pracovníkům obelhávat americké daňové poplatníky a zneužívat zdravotní program, který jim nebyl určen," řekl Venizelos. Mezi obviněnými je 25 nynějších a bývalých diplomatů a 24 jejich manželek. Ze 49 obviněných se 11 v současné době nachází na území USA.

Pochybná obvinění, zní z Moskvy

Manhattanský soudce Preet Bharara na tiskové konferenci prohlásil, že cílem diplomacie je "nabízet v hostitelské zemi podanou ruku, nikoli plnit si kapsy". Soudce připustil, že kvůli imunitě nemohou být diplomati trestáni. Vyhošťováni ale v takových kauzách "většinou bývají".

K podvodům podle FBI docházelo v letech 2004 až 2013. V této době se ruským diplomatům v New Yorku narodilo 63 dětí, z nichž na 58 vyplácel program Medicaid neoprávněnou podporu. Na pomoc v rámci programu Medicaid dosáhne v USA zhruba třetina rodin.

Ruští diplomaté čelí obviněni ze spolčení za účelem podvodu, z obelhávání úřadů a z krádeže státních prostředků. Zatčen podle AP nikdo z Rusů nebyl.

Ruští diplomaté v reakci na obvinění podle agentury ITAR-TASS uvedli, že služeb veřejného zdravotního pojištění v USA "zpravidla" nevyužívají. Zapojení do programu Medicaid navíc vyžaduje, aby pojištěnec byl v USA hlášen k trvalému pobytu. Ruská strana obvinění studuje, ale podle ruské agentury je považuje za "krajně pochybná".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám